22Tracks bestaat 3 jaar!

Vanaf het moment dat muziek gedeeld kon worden via peer-to-peer services kreeg de muziekindustrie het moeilijk. Er werd natuurlijk altijd al muziek opgenomen en gedeeld, maar via internet kon dat ineens razendsnel en zonder verlies van kwaliteit. Het is een van de eerste industriën die een enorme verandering doormaakt door internet en het zal zeker niet de laatste zijn.

22Tracks is een muziekservice die de juiste niche gevonden heeft. Door de enorme hoeveelheid muziek die ineens voor iedereen beschikbaar is zien veel mensen door de bomen het bos niet meer. 22Tracks helpt je door muziek te selecteren en nieuwe muziek te ontdekken: het is een jukebox gevuld met 22 playlists en iedere playlist staat vol met 22 tracks, geselecteerd door bekende DJ’s. Een functie die op waardering kan rekenen van zowel de artiest, de platenmaatschappij, als de luisteraar. Het is juist deze curator-functie die op internet zo belangrijk wordt.

Afgelopen zondag bestond 22Tracks 3 jaar, wat gevierd werd met een enorm feest tijdens het Amsterdams Dance Event. Ze hebben nu een half miljoen gebruikers die samen zo’n 7 miljoen tracks per maand beluisteren. Ook zijn ze in deze periode internationaal uitgebreid: 22Tracks is nu actief in Amsterdam (Oktober 2009), Brussel (juli 2011), London (maart 2012) en Parijs (September 2012). Verder werden ze zo ongeveer in alle belangrijke media genoemd (van Wired tot the Guardian), waren ze de 2011 Dutch Startup of the Year en won Vincent Reinders de Founder of the year 2012 award.

Founder Vincent Reinders: “We zijn enorm trots wat er in de afgelopen drie jaar gebeurd en bereikt is. Met 116 DJs aan boord beginnen we ook een steeds sterkere kracht te worden in de muzikale wereld en er liggen nog enorm veel kansen voor ons. Het zou zomaar kunnen dat we volgend jaar gaan uitbreiden naar nog drie wereldsteden en misschien nog wel het belangrijkste: in 2013 moet onze premiumdienst het licht zien.”

In de gaten houden dus! Meer weten over de invloed van het web op bestaande industriën en het belang van het curatorschap? Vincent Reinders spreekt er over.