Het is halverwege januari en dus hoogste tijd om plannen te gaan maken voor de rest van het jaar! Voor een goede start: hier zijn alvast 8 thema’s om in 2014 in de gaten te houden.
1. Privacy en security
Er wordt al enige tijd gesproken over hoe het internet aan het veranderen is van een vrijplaats naar een controlemechanisme, en door de onthullingen van Snowden is dit in een stroomversnelling gekomen. Hoe veilig zijn je gegevens nou eigenlijk op internet? Waar staan je gegevens (Facebook, Twitter, Google) en wie heeft daar inzicht in (de NSA?). Wat kunnen de gevolgen zijn van het uitlekken van gegevens en het verkeerd interpreteren van de data? Hoe zit het internet eigenlijk in elkaar en waar zijn de zwakke plekken? (Hoe) moet de wetgeving veranderen? Je klanten moeten je kunnen vertrouwen en ‘Wat is je privacy policy?’ zal een belangrijke vraag voor alle bedrijven worden. Zorg dat je een antwoord hebt!
Experts: Axel Arnbak, Ancilla Tilia, Arnoud Engelfriet, Ot van Daalen, Christiaan Alberdingk Thijm
2. Wearables
In 2013 dook de Google Glass hier en daar op en konden we hem even vasthouden en uitproberen, in 2014 wordt hij hoogstwaarschijnlijk gelanceerd. De meningen zijn verdeeld: voor sommigen een coole gadget, voor anderen een inbreuk op je privacy en weer anderen zeggen nu al dat het niks gaat worden. Maar dat het voor sommige beroepsgroepen echt een uitkomst is (de zorg bijvoorbeeld) staat vast. In ieder geval is er voldoende reden om te onderzoeken wat Google Glass is, wat je er mee kan en wat het voor jou en/of je bedrijf kan betekenen. En Google glass is niet de enige wearable om in 2014 in de gaten te houden, let ook op de nieuwe smart watches, activity trackers en health monitors.
Experts: Lucien Engelen, Raimo van der Klein, Tony Bosma.
3. Education, zelf programmeren en e-learning
Er komen steeds meer initiatieven om de lessen op school beter aan te laten sluiten op de maatschappij. Code.org is er zo een. Dit is een non-profit die erop gericht is om meer mensen te leren programmeren en wordt ondersteund door internet rockstars als Mark Zuckerberg (Facebook), Bill Gates (Microsoft) en Jack Dorsey (Twitter). Ook online learning wordt steeds populairder. Dash en Codecademy leren je online te programmeren en Kahn Academy heeft inmiddels een heel breed aanbod van onderwerpen. In Nederland springen Operation Education en de Universiteit van Nederland er het meeste uit.
Experts:Claire Boonstra, Jelmer Evers, Alexander Klöpping.
4. Big data en analytics
Het wordt steeds makkelijker om een enorme hoeveelheid data te verzamelen en big data is al enige tijd een ‘buzzword’, maar het gaat er natuurlijk om wat je er daarna mee doet. Analytics dus. De Utrecht Data School maakt prachtige analyses en visualisaties. Maurits Kaptein zet analytics in om bezoekers van een site juist op individueel niveau te beïnvloeden.
Experts: Maurits Kaptein, Sander Duivestein, Thomas Boeschoten, Tom de Bruyne
5. Bitcoins!
Ze komen regelmatig in het nieuws en het wordt vergeleken met de tulpenmanie. Maar wat zijn nu eigenlijk die bitcoins? Hoe komt het dat ze zo in de belangstelling staan en dat de koers zo heftig fluctueert? Waar zijn ze op gebaseerd en waarom heeft men hier vertrouwen in? En misschien het belangrijkste: wat is het onderliggend mechanisme en wat zijn de sociale en economische gevolgen?
Experts: Sander Duivestein, Patrick Savalle
6. De crisis voorbij?
Hebben we nu het ergste van de crisis gehad? Of was er geen sprake van een crisis maar van een structurele verschuiving in maatschappij en economie? Hoe dan ook is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. In samenwerking met bekende Europese internetondernemers zet de EU zich in voor een beter startup klimaat in Europa. Door nieuwe manieren van funding komt er weer investeringsgeld beschikbaar en incubators staan klaar om de startups een handje te helpen. Ook zijn er voldoende voorbeelden van hele succesvolle industrieën, zoals de gaming industrie, die een inspiratie voor anderen kunnen zijn.
Experts: Boris Veldhuijzen van Zanten, David Nieborg,Taco Oosterkamp, Martijn Aslander, Arnoud Haverlag.
7. Sociaal in de C-suite
Ik denk niet dat er veel mensen zijn die nog geen Facebook of Twitter account hebben, maar het gebruik ervan binnen bedrijven en met name door top-management is nog niet altijd vanzelfsprekend. Moet het top-management altijd zelf aanwezig zijn op social media en moet je in je organisatie toelaten dat iedereen overal op reageert? ProjectX Haren maakte in 2013 pijnlijk duidelijk dat nog niet alle organisaties hier een antwoord op hebben.
Experts: Thomas Boeschoten, Boris van der Ham, Niels Aalberts.
8. The Internet of Things
Nu Nest gekocht is door Google gaan we nog veel meer horen over online versus offline en The Internet of Things. Er wordt al hevig gespeculeerd (met een knipoog): moet je straks een Google+ account hebben om je verwarming hoger te kunnen zetten? En krijg je Google ads voor brandblussers op het moment dat je huis afbrandt? Domotica wordt mainstream en alles wordt aangesloten op internet. Veel mensen hebben al een Philips Hue, een Nest en een Sonos en dat is pas het begin..
Experts: Hans Appel, David Lemereis, Raimo van der Klein, Tony Bosma, Yuri van Geest