Succesvolle startups met impact

Er is veel discussie rondom innovatie, startups en grote bedrijven. De meeste tech innovatie komt van startups, maar een groot deel van de startups faalt. De meeste grote bedrijven kunnen niet als een startup werken, maar hebben wel het kapitaal. Arnoud Haverlag heeft ervaring met beiden, hij zette startup Marvia op en werkte vervolgens twee jaar voor PostNL. Inmiddels is hij weer terug in de startupwereld en zette startup studio Backspace op. Het studio model minimaliseert het risico en vergroot de impact van tech ondernemers, omdat het de essentiële combinatie van kennis, ervaring en kapitaal biedt. We vroegen hem hoe dat werkt:

©crisspix

Wat doet Backspace?
Backspace is een venture studio: een bedrijf dat ondernemers met idealen helpt groeien met kennis en kapitaal. Die combinatie is essentieel om het risico van het optuigen en uitbouwen van een startup te verkleinen. En misschien nog wel belangrijker; om de impact van de ondernemer te vergroten. We werken alleen met ondernemers die een industrie positief proberen te verbeteren.

Wat zag je dat er mis ging bij de eerdere incubators en accelerators?
Ondernemers met groeiambities konden vooralsnog alleen maar terecht bij óf een investeerder óf een accelerator-programma. Dat betekent dat ze moeten kiezen tussen kapitaal zonder kennis, of kennis zonder kapitaal. Backspace is de toekomst van accelerators: we denken echt lange-termijn en zijn net zo co-owner van de problemen als de successen van onze ventures.

Waarom is het model nu juist zo opgezet?
Je kan Backspace zien als een derde co-founder. Het studio model brengt structuur, ondernemerservaring en specifieke vaardigheden bij elkaar om impactvolle technologiebedrijven te doen groeien. Ondernemen betekent fouten maken, maar het is niet nodig om twee keer dezelfde fout te maken. Dat voorkomen we door de bedrijven tijdens de ‘startup rollercoaster’ continu tegen onze venture flow aan te houden: zien we iets over het hoofd? Wat is over zes maanden belangrijk? Hoe kunnen we de venture flow verbeteren?

Waarom wordt dit wel succesvol?
Omdat we er zelf in geloven en het gebaseerd is op eigen, harde learnings. Alle ventures in ons portfolio leren van onze fouten en nu we eenmaal bezig zijn, leren we ook nog eens van elkaar. Dat kan alleen maar een opwaartse spiraal opleveren.

Wat mist een startup en wat voegen jullie toe?
Een startup mist vooral focus, omdat het aantrekken van funding en talent tot het lopend krijgen van een eigen bedrijf teveel aandacht vraagt. Het team van Backspace bestaat uit specialisten in design, funding, technologie, branding, operations en cultuur: de ondernemer krijgt wat nodig is op dat moment.

Meer weten? Boek Arnoud Haverlag voor een lezing.