Curating: van blog naar service

PerfectsNLNulive1

Vandaag lanceerden Next Speaker Niels Aalberts en Wilbert Leering Perfects.nl, een nieuwe site die muziekliefhebbers door het enorme aanbod online muziek gidst. Met meer dan 300 playlists, samengesteld door kenners zoals Leo Blokhuis, Kees de Koning en Anne Soldaat, krijgen artiesten, genres en sferen de verzamelaars die ze verdienen. Perfects.nl stuurt muziekliefhebbers naar de juiste plek op Spotify, Deezer, Soundcloud en Mixcloud.

Drie vragen aan Niels Aalberts dus!

Niels, waarom hebben jullie Perfects.nl opgezet?
Klassiek gevalletje hobby-die-uit-de-hand-liep. Iedere dinsdag om 11u plaatsen Wilbert en ik op onze blogs Perfect Alles en EHPO een door onszelf of andere muziekliefhebber samengestelde Perfect playlist. Soms van 1 artiest, soms een specifiek genre of een zorgvuldig samengestelde mix of selectie tracks die samen een mooi geheel vormen rond een bepaalde sfeer of thema. De eerste Perfects waren downloads, maar inmiddels heeft de gezamenlijke muziekindustrie z’n sh*t behoorlijk op orde en vinden we bijna alles van onze gading in de cloud, op Spotify, Deezer, Sound- of Mixcloud. Een aantal jaren geleden hebben we daarom Spotify-links toegevoegd en inmiddels ligt daar de nadruk op. Met de lancering van Perfects.nl gaan we geheel over op streaming muziek. De tijd is er rijp voor.

Doel van Perfects.nl en reden dat we gestart zijn met deze serie op onze blogs is om muziekliefhebbers wegwijs te maken in de rijke maar overvolle muziekgeschiedenis en de bomen te wijzen in het oneindige muzikale bos van streaming muziek. Er is simpelweg teveel, wij helpen bij het kiezen.

Op welke manier is Perfects.nl dan onderscheidend? Bijvoorbeeld ten opzichte van 22tracks?
Op drie manieren. De eerste noemde ik al: wij maken uitgesproken keuzes. Perfects.nl drijft volledig op het online toverwoord ‘curatie’. Daar voegen we aan toe dat we niet werken met een relatief beperkt team muziekliefhebbers, maar feitelijk een ‘open systeem’ zijn waarbij iedere fan of liefhebber kan bijdragen, suggesties mag aandragen voor een nieuwe Perfect rond zijn favoriete artiest, muziekstijl, genre of sfeer. Geen enkele muzieksamensteller ter wereld weet alles van alles. Perfects.nl laat per artiest, genre of sfeer dé fan aan het woord, die andere muziekliefhebbers en nieuwsgierigen mag overtuigen met zijn smaak, keuzes en enthousiaste liner notes. Tot slot draait Perfects.nl om het hier en nu (zo focust de langlopende serie Perfect Shuffles voornamelijk op nieuwe muziek), maar niet uitsluitend. Een Perfect Springsteen, Sixties, Soul of Fleetwood Mac haalt met 2 clicks het beste en mooiste uit de rijke muziekgeschiedenis naar boven.

Wat is jullie visie als het gaat om muziek en online?
Wat we doen met Perfects.nl: er is zoveel moois gemaakt, het moet en komt nu allemaal beschikbaar online en in de cloud en wij wijzen daarbij graag de weg. Naast muziek zelf is er echt niets mooiers dan een overtuigde liefhebber aan het woord te horen waarom Dusty Springfield hem of haar zo raakt.