De grootste misvatting over duurzaamheid?

Steeds meer innovatieve bedrijven houden zich met de issues rondom duurzaamheid bezig. Zo ook een aantal van onze experts. We vroegen drie van hen: Wat is volgens jou de grootste misvatting over duurzaamheid?

Yme Bosma
Yme Bosma is begeleider van het Rockstart Smart Energy Accellerator Program
Yme
“In veel plannen en beleid is duurzaamheid een doel op zich geworden: het moet omdat het moet. Ongeacht de kosten. Kosten die vervolgens de discussie domineren. Veel interessanter is om te kijken naar duurzaamheid als een middel waarmee we betere, mooiere en soms zelfs goedkopere dingen kunnen ontwikkelen en vermarkten. Zo heb ik zelf een elektrische boot gebouwd die op zonne-energie kan varen. Niet noodzakelijk omdat deze goedkoper is, maar wel omdat het een betere boot is. Stil, onderhoudsvriendelijk en comfortabel.”

Marieke Eyskoot
Marieke Eyskoot schreef het boek Talking Dress: over eerlijke kleding
marieke
“De grootste vooroordelen over duurzame mode en lifestyle waren dat het suf, duur of moeilijk te vinden is. Dat is voorbij: het is juist innovatief, inspirerend en te gek, voor alle portemonnees en steeds makkelijker verkrijgbaar. In mijn gratis shopgids-app Talking Dress en mijn gelijknamige boek over een groene en geweldige garderobe kun je dat terugvinden. Sustainable fashion en lifestyle wordt steeds populairder. Iedereen wil nu weten waar je het kunt kopen en vaak ook wat ik zelf aan heb ;).”
Tom Bosschaert
Tom Bosschaert is oprichter van Except Integrated Sustainability
Tom
“De grootste misvatting is dat duurzaamheid geld kost. De kern van duurzaamheid is juist meer waarde halen uit wat je al hebt. Door nieuwe verbanden tussen bestaande dingen, nieuwe partnerschappen in ketens en business modellen, niet door het toevoegen van (dure) technische snufjes. Alles waar rendement op te behalen is vereist een investering en zo ook verduurzaming. Maar duurzaamheid is een investering die, als je weet wat je doet, juist altijd rendeert. Daarom zie je dat bedrijven die duurzaamheid écht als kernwaarde hebben beter presteren op alle gebieden.”