De Nationale Onderwijsweek

Technologische vernieuwing, verandering in de maatschappij en verandering in organisatievormen; om hier goed op voorbereid te zijn moet ook het onderwijs mee met de nieuwste ontwikkelingen. Tijdens de Nationale Onderwijsweek werd veel aandacht besteed aan nieuwe vormen van onderwijs en een betere aansluiting op de veranderende wereld.

Onze onderwijsexperts waren natuurlijk nauw betrokken: Jelmer Evers presenteerde zijn nieuwste boek en Claire Boonstra ontving een prestigieuze prijs voor haar documentaire.

 

3d30c9ee-a3e8-42d9-870d-5f13809f185f

Het tweede alternatief
Het succesboek uit 2013 heeft een vervolg!

Vorige week woensdag presenteerden Jelmer Evers en René Kneyber ‘Het Alternatief II – De ladder naar autonomie’ dat in ontvangst werd genomen door staatssecretaris Sander Dekker. Een boek vol met nieuwe verhalen van leraren en onderzoekers die zich uitlaten over onderwerpen als vertrouwen en controle, teacher leadership, de docent als netwerker en zelfbestuur van leraren.

In 2013 brachten Evers en Kneyber het boek ‘Het Alternatief – Weg met de afrekencultuur in het onderwijs!’ uit en maakten daarmee veel los in de onderwijswereld. Zo pikte ook Minister Jet Bussemaker van Onderwijs het boek op tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting 2014 in de Tweede Kamer.

Op naar het volgende succes!

 
Claire Boonstra

Onderwijsfilm van het jaar
In de zoektocht naar een onderwijssysteem dat beter aansluit bij de nieuwe economie, realiseerde Claire Boonstra (OperationEducation) zich dat het onderwijs vaker gebaseerd is op gewoonten, dan op de uitkomst van onderzoeken of de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor de toekomstige maatschappij.

Ze liet een documentaire maken die antwoord moet geven op de meest fundamentele vraag van allemaal: ‘Wat is het doel van onderwijs?’. Op 8 oktober ging de documentaire in première en tijdens de Nationale Onderwijsweek werd hij benoemd tot Onderwijsfilm van het jaar!