De volgende stap

De volgende stap

In september kondigden Raimo van der Klein en Claire Boonstra te vertrekken bij het augmented reality bedrijf Layar. Hoewel ze officieel nog tot januari 2013 aanblijven, zitten ze vol met nieuwe plannen. Wat kunnen we verwachten? Een update in twee delen. Deel 1: Raimo van der Klein.

Raimo, wat zijn je plannen?
Ik ben alweer met een nieuw bedrijf bezig. Mijn doel is om vakmensen te gaan helpen nieuwe producten te maken en te vermarkten. Ik zie een revolutie aankomen op het gebied van productie en retail. Waar massamedia via social media naar een meer gepersonaliseerde vorm van communicatie ging – we willen weer persoonlijk aangesproken worden, de wereld wordt een dorp! – zie ik dat in de nabije toekomst ook gebeuren bij massaproductie en massadistributie.

Door nieuwe technologiën zoals bijvoorbeeld 3D printers wordt het mogelijk om gepersonaliseerde producten efficiënt te gaan produceren. Hierdoor kunnen we dus een veel gevarieerder aanbod gaan verzorgen, en ontstaat er een soort “long tail” voor producten. Vakmanschap en ambacht worden weer belangrijk.

Deze “maker movement” gaat ook veel betekenen voor de invulling van stadskernen. Met mijn nieuwe bedrijf wil ik de productiemiddelen weer terug brengen naar de steden in de vorm van nieuwe retailformules. Hier kunnen we dan grote groepen mensen in contact laten komen met de nieuwe tools, en vakmensen kunnen producten maken naar de wensen van het individu.

Momenteel ben ik bezig om team samen te stellen en om funding te organiseren voor de eerste retailformules die we in 2013 in enkele proof-of-concept stores in Amsterdam gaan openen.

Ah, dat is iets heel anders dan augmented reality, hoe ben je hier op gekomen?
Dat valt wel mee, toen ik in 1999 in Mobiel stapte was dat ook net in ontwikkeling. Ik vind het heerlijk om in een nieuw domein te werken en dit is voor mij weer zo’n domein wat een enorme verandering teweeg gaat brengen. Er komt een nieuwe industriële revolutie aan, die economisch ongelofelijk veel gaat betekenen.

Het afgelopen jaar betrapte ik mezelf er op dat ik steeds meer aan het kijken was naar de fysieke wereld en hoe deze momenteel in beweging is. Bovendien werkte ik al eerder in retail (Vendex/KBB), dit was voordat ik in 1999 in Mobiel terecht kwam dus eigenlijk ga ik weer terug. Met mijn retail achtergrond zag ik al snel een aantal trends samenvallen en daar speel ik nu op in.

En gaat dit de wereld veranderen?
Ja, technologie is de wereld al aan het veranderen. Met deze onderneming kan ik een beetje invloed uitoefenen op hoe die verandering er uiteindelijk uit gaat zien. Ik vind het belangrijk dat de stad een marktplaats blijft. En ik vind het belangrijk dat productdesign, productie en het contact met klanten bij elkaar komen. De interactie hiertussen zorgt voor innovatie en uiteindelijk voor een gezondere Nederlandse economie.