Drie vragen over Mobile Advertising aan Jonathan MacDonald

Jonathan MacDonaldIn de wereld van nieuwe media en nieuwe technologie gaan de ontwikkelingen snel, expertises verschuiven en nieuwe inzichten worden verworven. Om het allemaal een beetje bij te kunnen houden geven we een snelle update door 3 vragen te stellen aan een van de experts, deze keer aan Jonathan MacDonald.

1. Wat is de belangrijkste invloed van de Mobile ontwikkelingen op het gebied van marketing en communicatie?

Mobile is een zogenaamd “through-the-line” kanaal, een aanvulling op de bestaande “above-the-line” kanalen zoals TV en radio en de below-the-line” kanalen zoals post en e-mailmarketing. Er zijn uiteraard veel en belangrijke ontwikkelingen binnen Mobile op technologisch gebied, maar de belangrijkste spelen zich juist af op psychologisch gebied.

Het begint marketeers nu duidelijk te worden dat Mobile echt persoonlijk is, en dat dit persoonlijke aspect van Mobile een andere manier van denken vergt. Met name als het de meer subtiele aspecten als de “tone of voice”, de manier waarop iets gezegd wordt, betreft.

Bij This Fluid World werken we met de verschillende merken en bureaus aan het omzetten van technologische mogelijkheden naar een uitvoerbare strategie waarbij het publiek echt betrokken wordt bij het product en tegelijkertijd de bedrijfsdoelen gehaald worden.

2. Kan je een succesvolle Mobile campagne noemen, en aangeven wat zij nu juist goed gedaan hebben?

Een van de meest succesvolle campagnes is mijns inziens de mobiele app van de voetbalclub Real Madrid. 100.000 fans van Real Madrid gebruiken deze app, en zij besteden hier per maand gemiddeld €12 aan.

Wat zij goed gedaan hebben: zij begrijpen hoe waarde-uitwisseling werkt en geven hun fans precies wat ze willen; duidelijk, transparant, en makkelijk te gebruiken. Het is hen gelukt om een army of fanatics te creëren – zie het artikel Rules of Engagement voor verdere uitleg.

3. Wat is voor jou de meest spannende ontwikkeling die de toekomst van mobile marketing zal veranderen?

Ik denk dat de meest spannende ontwikkeling op dit moment de invloed van psychologische principes, zoals behavioural economics, op mobile marketing is. Hier werk ik op dit moment aan binnen Human Dialogue. Ik geloof dat de opkomst van -vreemd genoeg- ouderwetse ideeën over hoe mensen met elkaar in verbinding staan een grote impact zullen hebben op de technologie en uiteindelijk op gebruikers, klanten, en consumenten. Op Every Single One of Us.

Jonathan MacDonald spreekt op 19 april op de Mobile Convention in de Beurs van Berlage in Amsterdam, andere sprekers op dit congres zijn onder andere Patrick de Laive, Yuri van Geest, Peter Olsthoorn en Jeroen de Bakker.