Claire Boonstra

Booking request

Claire Boonstra

Claire Boonstra

Claire Boonstra spreker

“Onderwijs is het krachtigste wapen waarmee je de wereld kunt veranderen” zei Nelson Mandela. Een uitspraak waar je het nauwelijks mee oneens kunt zijn. Maar… wat is de definitie van ‘goed’ onderwijs? Wat is echt belangrijk om te leren wanneer we steeds langer leven in een wereld die steeds sneller verandert? Voordat we kunnen praten over het ‘wat’ en het ‘hoe’ van onderwijs, inclusief de inzet van platforms, iPads, nieuwe concepten, mindfulness, maakonderwijs, gelukskunde, robots en VR in de de klas, moeten we eerst de ‘waartoe’ vraag beantwoorden: wat is eigenlijk de bedoeling van onderwijs? Voor wie is er onderwijs, wat is het beoogde effect – op individuen en op de samenleving? Wat is jouw persoonlijke antwoord? En is er een gezamenlijk antwoord? Hoe verschilt je antwoord van hoe we het vandaag de dag invullen – en van hoe je er naar handelt, als opvoeder, leraar of (op)leider?

Zijn er voorbeelden die laten zien hoe het anders kan? Hoe kunnen we onderwijssystemen en -praktijken zo ontwikkelen dat we meer invulling geven aan hetgeen we naar streven? Waarom hebben we eigenlijk klaslokalen, cijfers, aparte vakken, jaargroepen, gestandaardiseerde toetsen, normen, gemiddelden en één leraar voor een klas met 25 kinderen te hebben? Weten we nog wel waarom we de dingen doen zoals we ze doen, is er een goede onderbouwing voor?

Claire Boonstra Spreker

Claire Boonstra, bruggenbouwer, voormalig mede-oprichter van techbedrijf Layar en Young Global Leader van het World Economic Forum startte œ Operation Education in 2012 na een emotionele TED talk. œ Is een non-profit organistie die ruimte maakt voor de transformatie naar het onderwijs waarnaar we streven. œ Ontwikkelt programma’s, netwerken en een infrastructuur om educatief leiders te faciliteren in de transformatie naar het onderwijs waarnaar we streven. Claire stelt de moeilijke vragen – om nieuwe antwoorden te formuleren en manieren om voorwaarts te bewegen te onderzoeken.

œ Operation Education is initiatiefnemer van de Onderwijsfilm van het jaar 2015 “Wat is het doel van Onderwijs?”, maker van de serie Onderwijsvragen (inclusief vaste rubriek bij BNR Nieuwsradio 2016-2017) en initiatiefnemer van de School van Schoolleiders.

Technologie in het onderwijs, oei. – Podcast BNR Nieuwsradio mei 2018

Testimonials voor Claire Boonstra:

Claire is toegankelijk, prettig in de omgang en 164 mensen hebben ademloos naar haar verhaal geluisterd. Echt mooi om te zien dat onderwijs in Friesland wil werken aan die transitie. Vo en Po bij elkaar. Dit was een prachtige bijdrage!!! Een 10!
–Adelien Buruma, PCBO Tytsjerksteradiel, oktober 2018.

Vandaag heb ik een presentatie van Claire bijgewoond. Erg goed zoals ze op de individuele personen ingegaan is en ook hoe ze de gevoelige plekken binnen de mensen en de organisatie nauwkeurig wist te benoemen. […]
–Frans Zegelink, Docent “Pitstop” bij Aventus Apeldoorn, oktober 2018

Ik werd erg geïnspireerd en bevestigd door Claire’s lezing tijdens de Expeditie Cultuureducatie Overijssel in Deventer. Op basis van haar verhaal hoop ik het hele team te inspireren in het omdenken en/of bewust worden van de vaste structuren binnen het onderwijs.
— Truus Neutel ICC-er Montessorischol de Ontdekking te Deventer, juli 2018

Claire’s persoonlijkheid en presentatie inspireerden mij. Voor mij komt deze inspiratie op het juiste moment, ik ben klaar voor mogelijkheden en die heb ik zeker geproefd in haar presentatie. In het klein kan ik hier onderdeel van zijn. Ik ben dan ook direct aan de slag gegaan. Voor mij betekent dit dat ik nu twee dagen in de week met de kinderen van de basisschool aan de slag met beeldende vakken. Een hele grote wens, die uitkomt. En beleven de kinderen, de collega’s in het kader van werkdrukverlaging en ikzelf hier heel veel plezier aan. Ik bruis van de energie en ben er nog steeds van overtuigd dat ik het mooiste vak van de wereld mag uitvoeren, vol mooie verrassingen.
–Jocelyn Bos, leerkracht van basisschool het Galjoen in Wierden, mei 2018

Rens de Jong, CFO day:
Nu al een goed verhaal @claireboo bij #CFOday over leren!

We hadden Claire gevraagd voor de eindpresentatie bij de 8e editie van het jaarcongres HRM & het Onderwijs. Ze besloot er de hele dag bij te zijn en was zeer betrokken en actief. Vervolgens verwerkte ze de verhalen van de eerdere sprekers in haar eindpresentatie. Subliem!
— Joke Dielesen, Project manager CKC Seminars, november 2016

Het was een prikkelende lezing en we werden ook op een zinvolle wijze aan het werk gezet. gedurende de ochtend was te zien dat er echt wat gebeurde met de groep en dat sommige deelnemers die aanvankelijk wat afwijzend tegenover de invalshoek van Claire Boonstra stonden, anders begonnen te denken. Inspirerend en heel helpend om mensen uit hun mindset te halen!
— Onderwijsdag Iris scholengroep, met leerkrachten en medewerkers van 6 scholen VO, april 2016

Claire Boonstra bij het VO-congres, 2018

Request booking for this expert

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.