Koen Kaljee

Booking request

Koen Kaljee

Koen Kaljee

Koen Kaljee

Voor Koen Kaljee (1991) is innovatief ondernemen de manier om steden gezond en duurzaam te maken. Door de film van Al Gore raakte hij als tiener al gefascineerd door de opwarming van de aarde. Tijdens zijn studie architectuur kwam hij er achter dat er nog nauwelijks wat aan gedaan werd. De urgentie van het probleem inspireerde hem om zelf aan de slag te gaan met duurzame producten en projecten.

Koen ontwierp de Drijfveer, het eerste gebouw van de World Expo Floriade 2022. De Drijfveer is een zelfvoorzienend drijvend gebouw, gemaakt van lokale bouwmaterialen. Twee jaar geleden bedacht hij de Knakwortel, de plantaardige variant op de hotdog en bewees daarmee dat mensen bereid zijn om over te stappen op goede en smaakvolle plantaardige producten. De knakwortel ligt inmiddels in de schappen bij Albert Heijn, Hanos en Sligro. Zijn nieuwste onderneming draait om digitaal gefabriceerde gemeenschappelijke woningen: Fourth Space.

Het is soms makkelijk om je machteloos te voelen als het over klimaatverandering gaat. Met sprekende voorbeelden en persoonlijke verhalen laat Koen zien hoe duurzaamheid en innovatie hand in hand gaan. Groots denken, klein starten. Met de ervaring die hij heeft opgedaan met Drijfveer, Knakwortel en Fourth Space, laat hij zien hoe de transitie naar een duurzame samenleving vorm zou kunnen krijgen.

Na zijn studie architectuur aan de TU Delft specialiseerde Koen zich in Australië in biobased bouwen, zelfvoorzienende landbouw en circulaire economie. Momenteel volgt hij een master in Metropolitan Analysis Design & Engineering in Amsterdam. Hij houdt zich bezig met technische innovaties en vernieuwing in de bouw en hoe die een bijdrage kunnen leveren aan een nieuwe kijk op stedelijke ontwikkeling. Hoe wonen mensen in de stad van de toekomst? Waar halen we ons voedsel vandaan en hoe kunnen we zoveel mogelijk zelfvoorzienend leven?

Koen spreekt op congressen waar hij zijn kennis over duurzaam bouwen deelt. Hij is onderdeel van de jonge voorhoede van de Floriade en van de Urban Greeners. Verder staat hij in de Duurzame Jonge 100 van 2019.

Request booking for this expert

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.