Michel Penterman

Michel speaks Engels, Nederlands

Services: Keynote, Presentatie

More info: LinkedIn, Website, Twitter,

Booking request

Michel Penterman

Michel Penterman

Michel Penterman spreker

Michel Penterman is gespecialiseerd in het veroorzaken van disruptie in conservatieve markten. Dit doet hij door de schaalbaarheid van digitale technieken te combineren met traditionele business modellen. Op dit moment is hij de directeur van Boeren van Amstel, een collectief dat zich richt op agrarisch natuurbeheer.

Van consultant naar melkboer
Michel was eerder betrokken bij het eerste participatieplatform van de gemeente Amsterdam en de de initiële digitalisering van de ANWB Auto-Expert afdeling. Hij richtte diverse online communities voor Politie Nederland en het Ministerie van Justitie en Veiligheid op en hij was als strateeg de grondlegger van de Knowledge Management pilot ‘Community Oriented Real Team Excellence’ bij de ING. Hij begeleidde het Conservatorium van Amsterdam bij de uitrol van een internationaal B2B platform nadat hij muziekles platforms voor gitaar, piano en zingen had opgericht met Nederlandse topmuzikanten zoals Karin Bloemen en Cor Bakker.

Na dit alles koos hij ervoor om weer ‘met zijn poten in de modder staan’; dat kwam erg letterlijk uit toen hij zich ging inzetten voor de lokale ‘Nature Scale Up’ Boeren van Amstel, waar hij thans aandeelhouder en uitvoerend directeur is.

Michel Penterman - spreker

Achtertuin van Amsterdam
De boeren van Amstel proberen de weidevogelstand te verbeteren in hun weides in het Amstelland (de achtertuin van Amsterdam). Dit doen ze onder andere door het bevorderen van de biodiversiteit en door extensieve beweiding, waarbij ze nauw samenwerken met partijen als Vogelbescherming Nederland.

Doorbraak in bestaande en nieuwe ketens
Door een voortvarende aanpak en de inzet van veel gratis publiciteit is de lokale zuivel van Boeren van Amstel ondertussen een hit in meer dan 250 lokale supermarkten, zoals Albert Heijn, Dirk van den Broek en Jumbo, maar ook bij lokale groothandels als Kweker, Sligro en VHC. Daarnaast is Boeren van Amstel preferred supplier van Gorillas en Boerschappen.

Economie en ecologie met elkaar combineren: natuurprestaties
Niet alleen gaat er van iedere liter zuivel 2 cent naar de boeren, zij verdelen ook hun deel van het dividend op basis van natuurprestaties. De natuurprestaties zijn door de Vogelbescherming Nederland gewaardeerd en worden door de plaatselijke natuurbeschermers gevalideerd: de boer die de meeste natuurprestaties verricht, ontvangt de hoogste vergoeding.

Knuffelboer: verbinding boer en burger met een unieke constructie
Wereldwijd wordt Boeren van Amstel aandachtig gemonitord. Niet alleen vanwege de unieke bedrijfsvorm (40% financieel, 30% ideëel, 20% commercieel en 10% productioneel) en de koppeling van de natuurprestaties, maar ook door de manier waarop burgers en boeren aan elkaar gekoppeld worden.

Crowdfunding en crowdsourcing
Zo werd er in recordtijd €300.000 gecrowdfund bij enthousiaste ambassadeurs en maakt Boeren van Amstel gebruik van de Reversed Market Place: klanten investeren vanaf het beginstadium in de ontwikkeling van nieuwe producten en kunnen samen met de boeren aan co-creatie doen.

Vastlegging in block chain
Daarnaast legt Boeren van Amstel het hele proces vast in blockchain technologie, waarmee het de druk in de hele productie keten én de natuurprestaties inzichtelijk maakt. Hierdoor kan de consument een bewuste keuze maken.

Guerrila marketing
Boeren van Amstel wordt door alle geledingen in de maatschappij ondersteund. Bekijk hier de video hoe de boeren Amsterdam heroverden met een armada aan boten over de Amstel, of beluister de vierdelige podcast serie op Spotify die zij samen met Rob Buiter van Vroege Vogels maakten, een aanrader!

Request booking for this expert

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.