Rosanne Hertzberger
Rosanne Hertzberger (1984) is microbioloog, columnist bij NRC Handelsblad en voorzitter van Stichting Crispatus. Ze schreef het boek ‘Ode aan de E-nummers‘. Dit veelbesproken boek is een ode aan chemie en technologie in ons voedsel, van kunstmest tot zaadtechnologie, van conserveertechnieken tot vleesvervangers. In het boek laat ze op humoristische en scherpe wijze zien dat technologie ons eten veiliger, duurzamer en gezonder kan maken. Het is tegelijkertijd een kritiek op wat zij de “ont-ontwikkeling” noemt: de anti-technologische houding van veel dertigers die uitvindingen als E-nummers, genetische technologie en vaccinaties massaal bij het grofvuil zetten.
Daarnaast schreef ze Het grote niets, waarom we te veel vertrouwen hebben in de wetenschap.
In haar wekelijkse column in NRC Handelsblad spreekt Rosanne over een breed scala van onderwerpen waarbij ze vaak aanzet tot nieuw debat. Ze ontketende een storm toen ze Geenstijl en Dumpert succesvol aanviel op hun vrouwonvriendelijkheid.
Naast haar activiteiten als schrijver en columnist staat Rosanne nog met grote regelmaat in het laboratorium waar ze onderzoek doet naar het bacterieel metabolisme binnen de flora van het menselijk lichaam. Ze is een voorvechter van open wetenschap en burgerwetenschap en spreekt graag over de rol van wetenschap, technologie en innovatie in onze dagelijkse levens.
In 2019 schreef ze een essay voor de Onderwijsraad Het recht op je eigen bubbel en hield ze de 5 Mei-lezing (2019). In 2018 hield ze de Willem Drees-lezing met titel De nieuwe robotmens – een pleidooi voor irrationaliteit. In 2017 was ze te zien in het programma VPRO Zomergasten.
Hertzberger staat bekend om haar heldere woorden, met zo nu en dan een gestrekt been. Haar optredens zijn een garantie voor veel dynamiek en energie in de zaal en levert veel gespreksstof op. Ze wordt ook regelmatig gevraagd als dagvoorzitter.
Bij Jinek over covid, vaccinaties en testen, 28 okt 2020
– Wat de farma-industrie nodig heeft is juist minder innovatie, De Correspondent, 3 november 2020
– Waarom de wetenschap terug in haar hok moet, de Volkskrant, 10 mei 2019
– Hebben we te veel vertrouwen in de wetenschap? NRC, 7 juni 2019