Sander Datema

Booking request

Sander Datema

Sander Datema

TEDxNijmegen 2013 Photo: Mirella Boot

Om voor de wereld van morgen klaar te zijn, had je gisteren al voorbereid moeten zijn. De gemiddelde tijd dat een bedrijf in de S&P 500 Index verblijft neemt af: van 55 jaar in 1962 naar 18 jaar in 2012. Daarnaast neemt de adoptiesnelheid van nieuwe technologie toe (Sander Duivestein Emerce), waardoor de meeste markten continue veranderen en het steeds moeilijker wordt om op langere termijn te plannen.

Waarom kunnen sommige bedrijven snel reageren op nieuwe ontwikkelingen en kunnen anderen dat niet? Hoe zet je plannen om in daadwerkelijke acties die het team of het bedrijf vooruit helpen? Dat vraagt wat van het team, en met name van de communicatie en de cultuur binnen het team.

Sander Datema heeft meer dan 10 jaar ervaring als trainer en was nauw betrokken bij Durftevragen, een initiatief dat o.a. bekend is door de hashtag #durftevragen op Twitter. Durftevragen is ontstaan om ogenschijnlijk vastgelopen projecten vlot te trekken door een willekeurige groep mensen de juiste hulpvraag te laten stellen. Daardoor gingen teams beter functioneren, konden mensen elkaar beter helpen en werden bijzondere verbindingen gelegd. Durftevragen werd een actieve online beweging: de hashtag #durftevragen verspreidde zich als lopend vuur over Twitter – zelfs dusdanig dat deze na 2010 uit de lijst van trending topics werd gehaald omdat het te veel overheerste. Op het hoogtepunt verscheen elke 3 seconden een tweet met #durftevragen. Verder ontstond er een Durftevragengroep op LinkedIn (2500 leden) en op Facebook (15.000 leden).

Op basis van de inzichten van Durftevragen heeft Sander Datema een methode ontwikkeld om teams snel succesvoller te maken. Met een focus op Doen. Samen met je team ervaar je hoe je met dezelfde middelen veel meer resultaat kan bereiken. Het is inmiddels duidelijk dat je niet voor alles een uitgebreid plan nodig hebt, maar dat directe actie meestal beter werkt. Een team komt sneller in beweging, is effectiever en werkt met meer voldoening en plezier. Sander hanteert hierbij een aantal eenvoudige principes: stel de juiste vragen en zorg dat iedereen snapt wat je wilt, leer dat er veel meer waarde in huis is dan je denkt, ga wat doen, kom in beweging. En tenslotte: vier de successen.

Innoveren voelt voor sommige teams als een bedreiging. Het betekent vaak dat dingen anders moeten dan men gewend was. En dat terwijl de wereld om hen heen exponentieel snel verandert. Verandering hoeft niet eng of bedreigend te zijn zolang de teamleden voelen dat er naar ze geluisterd wordt en hun waarden en normen in een nieuwe vorm ook een plek kunnen krijgen.De kracht van Durftevragen is juist om niet te diep in te gaan op allerlei mitsen en maren, maar door gewoon te doen door de blokkades heen te breken. Het tempo in combinatie met een veilige sfeer in de groep zorgt er voor dat iedereen mee wil bewegen.

Durftevragen-sessie
Ook de klassieke Durftevragen-sessie kan uiteraard nog geboekt worden. Met name als afsluiter of opening van grotere events is dit een goed middel om de zaal in beweging te krijgen. Innovatie? Verandering? Disruptie of creativiteit? Sander past de sessie gemakkelijk aan op het thema van het event. Bel Tessa voor overleg!

Request booking for this expert

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.