Wilma Haan

Booking request

Wilma Haan

Wilma Haan

Wilma Haan

Als van-huis-uit journalist is Wilma Haan overtuigd van het democratische belang van een transparante en controleerbare overheid. Sinds maart 2019 is ze algemeen-directeur van Open State Foundation, de Nederlandse organisatie die ijvert voor een open publieke sector door informatie als open data te ontsluiten en beschikbaar te maken voor hergebruik.

Open State Foundation heeft heel wat resultaten op haar palmares rond het ontsluiten van overheidsdata. Lees: het op een machineleesbare (en dus: analyseerbare) wijze, duurzaam ontsluiten van informatie van overheden en andere publieke instellingen. Dit gebeurt in de overtuiging dat overheidsinformatie van ons allemaal is, en voor iedereen vrij toegankelijk zou moeten zijn. Door niet alleen data te ontsluiten, maar ook te werken aan beleidsbeïnvloeding en advies enerzijds en hergebruik anderzijds, werkt Open State op een heel brede manier aan een open overheid op zowel landelijk als regionaal en lokaal niveau.

Voorbeelden van projecten die Open State in de recente geschiedenis heeft uitgevoerd zijn het ontsluiten en doorzoekbaar maken van van de besluitvormingsdocumenten van gemeenteraden en provincies (Open Raadsinformatie, Open Stateninformatie), het openbaar maken van de huishoudboekjes van lokale overheden (Open Spending), het inzichtelijk maken van de aanbestedingen door grote, multilaterale organisaties (Open Multilaterals) of het verzamelen van alle nieuwsberichten van honderden politieke partijen PoliFLW.

Wilma Haan

Wilma spreekt onder meer over het belang van transparantie en verantwoording bij overheden, het snijvlak van open overheid, politiek en journalistiek en de mogelijkheden van open data voor verschillende groepen in de samenleving. Ook is ze in te huren voor het modereren van bijeenkomsten over dergelijke onderwerpen.

Voor ze overstapte naar Open State werkt Wilma als redacteur/verslaggever en later adjunct-hoofdredacteur bij NU.nl, gaf ze leiding aan de nieuwsredactie van Het Parool, was ze daar ook chef-digitaal en werkte ze voor Topics NL. In 2015 schreef ze in de hoedanigheid van ‘Nieuwspoortrapporteur’ over transparantie in politiek Den Haag en de relatie tussen politiek en pers.

Request booking for this expert

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.