Yuri Veerman

Yuri speaks Engels, Nederlands

Topics: Communicatie, Design, Disruptie, Privacy

Services: Keynote, Presentatie

More info: LinkedIn, Website, Twitter,

Booking request

Yuri Veerman

Yuri Veerman

Yuri Veerman

Kunstenaar en ontwerper Yuri Veerman (1982) helpt mensen graag de situatie eens van een andere kant te bekijken. In zijn werk speelt hij met beeld en taal uit onze hedendaagse cultuur om ons uit te dagen op een nieuwe manier naar maatschappelijke onderwerpen te kijken. Altijd met de vraag: Hoe krijgen de dingen om ons heen hun betekenis?

In 2014 lanceerde hij samen met journalist Dimitri Tokmetzis de spraakmakende campagne Koppie Koppie, een privacy-schendende webshop waar mokken met foto’s van andermans kinderen werden verkocht. Het duo had op Flickr gezocht naar kinderfoto’s met een licentie die commercieel hergebruik toestaat. Door simpelweg de context van de foto’s te veranderen werd pijnlijk duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar onze online informatie is en hoe vaag begrippen als ‘privacy’ en ‘eigendom’ zijn in dit digitale tijdperk. De campagne kreeg aandacht van zowel nationale als internationale pers, van Koffietijd tot aan CNN.

Spreker Yuri Veerman

Yuri Veerman ziet zichzelf als een disruptor: iemand die bestaande normen en ideeën bevraagt door te spelen met onze verwachtingen. In 2010 lanceerde hij een video van een Marokkaans-Nederlandse zangeres die het Wilhelmus in het Arabisch zingt. Deze nieuwe versie maakte veel reacties los bij het Nederlandse publiek. Sommigen omarmde de nieuwe versie, voor anderen was de video vooral verwarrend: voor wie was dit nieuwe volkslied eigenlijk bedoeld?

Het Wilhelmus in het Marokkaans

In Yuri’s lezingen staan speelsheid en nieuwsgierigheid centraal: wat gebeurt als je iets omdraait, iets isoleert, van vorm verandert, of een andere taal gebruikt? Door simpele interventies laat hij zijn publiek met nieuwe ogen kijken naar hun eigen omgeving.

Straattaal Kwartet

Request booking for this expert

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.