Sneller met fotonica

Een smartphone die een maand meegaat op de batterij? Met fotonica wordt dat in de toekomst mogelijk. Fotonica houdt zich bezig met de wisselwerking tussen licht (fotonen) en elektronen (elektronica) en is op dit moment het meest bekend door de toepassing in glasvezel.

Met fotonica kan je veel data tegelijkertijd versturen met hoge snelheid en het is ook nog eens energiezuinig (en dus duurzaam). De mogelijke toepassingen zijn heel breed: er wordt onder andere onderzoek gedaan naar fotonica in de gezondheidssector en in de landbouw en er wordt hard gewerkt aan fotonische computerchips.

Eindhoven loopt wereldwijd voorop als het gaat om fotonische computerchips. Dat is leuk voor Eindhoven en fantastisch voor je smartphone maar vooral ook essentieel voor de toekomst van het internet. De hoeveelheid data die we wereldwijd gebruiken verdubbelt iedere drie jaar en helaas kunnen de huidige electronische chips dat niet bijbenen.

Fotonica onderzoek in Eindhoven via Bright TV:

Meer weten over fotonica en de mogelijkheden voor jouw vakgebied? Vraag Merijn Doggen, hij komt er graag een lezing over geven!