Het algoritme bepaalt

Sander_Duivestein_Algoritme

Sander Duivestein is senior analyst en trendwatcher. Hij bestudeert, analyseert en spreekt over de impact van technologie op de maatschappij. We stelden hem een paar vragen:

De ontwikkelingen gaan heel snel en zijn voor de meesten van ons steeds lastiger om bij te houden, waarom moeten we dat toch blijven doen?

Technologische ontwikkelingen volgen elkaar momenteel in een razendsnel tempo op. Dit biedt enorme kansen voor startups. Binnen een paar klikken is een nieuw bedrijf opgericht dat de potentie heeft om de status quo om zeep te helpen. Dit zie je momenteel overal gebeuren: Airbnb bedreigt de hotel industrie, Uber valt de taxi industrie aan en Bitcoin ondermijnt de financiële wereld. Bedrijven zijn niet bij machte om deze veranderingen tegen te houden. Sterker nog, ze proberen vaak het probleem in stand te houden waarvoor ze zelf ooit de oplossing waren. Vraag is dus hoe je als bedrijf jezelf kunt heruitvinden? Het is veranderen of verdwijnen. Het is Digitaal Darwinisme!

Wat is de belangrijkste ontwikkeling die we nu in de gaten moeten houden?

We gaan van IT naar AI. Social, mobile, analytics (big data) en cloud zijn de ontwikkelingen die bedrijven in de afgelopen jaren in hun greep hebben gehouden. Nu worden algoritmes steeds belangrijker en wordt de digitale wereld uitgerold in de fysieke wereld. De vraag is natuurlijk: hoe ziet de wereld er uit als kunstmatige intelligentie de overhand krijgt? Lees meer: Het algoritme is de nieuwe eindbaas en Dromen robot journalisten over de Pulitzerprijs?

Sander Duivestein spreekt op Innovate Like a Startup! op 4 november 2014. Kijk hier voor meer informatie en tickets.