Jongeren zijn een lastige doelgroep om te bereiken. Ze zijn vooral online te vinden en daar kijken ze het liefst naar elkaar. Sommige jonge vloggers, bloggers, Snapchatters, Instagrammers en YouTubers hebben een enorm publiek aan zich weten te binden, de influencers, en deze influencers hebben een sterke invloed op (koop)beslissingen van jongeren.
Voor bedrijven die een jongere doelgroep willen bereiken zijn die influencers een belangrijk kanaal. Maar als een influencer reclame gaat maken, verliest deze dan niet haar geloofwaardigheid?
Masterstudente Communicatie & Beïnvloeding aan de Radboud Universiteit Leonie Sliepenbeek deed de afgelopen twee jaar onderzoek naar de manier waarop influencers zich presenteren om die geloofwaardigheid te behouden. Ze presenteerde de conclusies een aantal weken geleden in een workshop die ze aan de Radboud Universiteit gaf.
Haar onderzoeksvraag was: ‘Op welke manieren presenteert een online influencer zich om geloofwaardig te blijven wanneer zij commerciële samenwerkingen met bedrijven aangaat en te maken heeft met het betrouwbaarheidsdilemma? ’
Ze concludeerde dat influencers zich er zeer van bewust zijn dat het lang duurt om een goede band op te bouwen met publiek en dat het wederzijdse vertrouwen met één verkeerde beslissing ook weer kan verdwijnen. Wat doen ze om hun geloofwaardigheid te garanderen?
- Ze zijn persoonlijk en hebben een eigen ‘tone of voice’
- Ze creëren een vertrouwensband
- Ze geven oprecht hun eerlijke mening
- Ze proberen zo transparant mogelijk te blijven en gaan alleen relevante samenwerkingen aan
Meer weten over online influencers? Bekijk onze experts!