Inhoud of performance?

MerhabianMyth

Wat is belangrijker bij een lezing: de inhoud of de performance? Een vraag waar wij dagelijks mee te maken krijgen. Als je de communicatieprofessionals mag geloven dan is 93% van communicatie non-verbaal, waaruit je zou kunnen concluderen dat de performance dus veel belangrijker is. Maar waar komt dat (exacte!) percentage van 93% eigenlijk vandaan?

Professor Albert Mehrabian voerde in 1976 een tweetal (zeer kleine) studies uit waarbij hij concludeerde dat, bij het communiceren van positieve en negatieve emoties, men meer vertrouwde op non-verbale communicatie (de toon: 38%, lichaamstaal: 55%) dan de exacte betekenis van de woorden (7%). Sindsdien wordt er vaak naar deze studie verwezen en wordt deze meestal uit zijn verband getrokken. Dit wordt mooi uitgelegd in een video van communicatiebureau Creativity Works.

Omdat wij voornamelijk experts vertegenwoordigen die inhoudelijk heel sterk zijn, zijn wij natuurlijk onmiddellijk fan van deze video. Maakt de performance dan helemaal niks uit? Natuurlijk wel! Maar het begint bij de inhoud.