Innoveer de crisis uit! Maar hoe werkt dat?

Innoveer de crisis uit! Maar hoe werkt dat?

Het stimuleren van creativiteit en innovatie als bron voor duurzame groei: vrijwel elk verkiezingsprogramma heeft het opgenomen, regionale stimuleringsprogramma’s houden zich er mee bezig en bij de meeste bedrijven staat het stimuleren van innovatie en creativiteit prominent in het jaaroverzicht.

Maar wat is creativiteit eigenlijk? Kan je creativiteit stimuleren of moeten er nieuwe creatievere mensen aangenomen worden? Hoe zorg je voor meer innovatie? Hoe herken je creativiteit en gedijt het in elke omgeving?

Binnen de hersenwetenschappen worden op dit moment de geheimen rondom innovatie en creativiteit ontrafeld: langzaam komen we er achter wat er gebeurt in een “creatieve geest”. Er is nog heel veel te onderzoeken, maar wel worden er inmiddels een aantal Best Practices duidelijk, en deze zijn helemaal niet wat je verwacht!

Lone Frank is hersenwetenschapper en wetenschapsjournalist. In haar lezingen legt ze uit wat er precies in de hersenen gebeurt en wat de huidge stand van zaken in de wetenschap is. Met vele anekdotes en voorbeelden geeft ze een overzicht en de lessen die daar uit te trekken zijn.

Zo vertelt ze bijvoorbeeld waarom brainstormen de slechtste manier is om nieuwe ideeen te krijgen, en dat dagdromen tijdens het werk gestimuleerd zou moeten worden. Ook legt ze uit hoe de frontale kwabben in je hersenen de creatieve activiteit onderdrukken en hoe je de controle moet los laten om dat te stoppen. Verder geeft ze aan hoe de werkplek zodanig ingericht kan worden dat innovatie en creativiteit gestimuleerd worden, dat mensen van buiten de business soms de beste probleemoplossers zijn en dat boosheid en negativiteit een prima creatieve (en productieve!) stimulans kunnen zijn.