Journalistiek en de ondergang van de massamedia

Journalistiek en de ondergang van de massamedia

Henk Blanken is specialist op het gebied van ICT en media en schrijft over de botsing tussen oude en nieuwe media. In mei 2009 verscheen zijn nieuwe boek Mediamores. Mediamores gaat over de sterk veranderende media, over bloggende burgers en het eigenwijze media-gedrag van de Google-generatie. We halen ons nieuws tegenwoordig van Google en we kijken ‘TV’ op YouTube, internet wint in hoog tempo terrein ten koste van andere media. Zelfs Warren Buffet waarschuwde zijn aandeelhouders dat de industrie waarschijnlijk nooit zal herstellen vanwege het ontbreken van een “sustainable business model”.

Ook al is het business model van hun werkgever defect, de behoefte aan het vertellen van verhalen en het betrouwbaar en boeiend kunnen doorgeven van de recente geschiedenis zal blijven bestaan. Journalisten moeten leren omgaan met de digitale cultuur en met bloggende burgers. Niet om de massamedia te redden maar om te voorkomen dat ook kwalitatief hoogwaardige journalistiek ten onder gaat. Daarnaast speelt de vraag van de journalistieke ethiek: Hoe gaat de journalist om met privacy als we op internet alles van elkaar mogen
weten? En wie is nog journalist als iedereen ‘burgerjournalist’ kan zijn?

Next Speaker Henk Blanken maakt in Mediamores de stand van zaken op. Hij stelt prikkelende vragen en geeft tegendraadse en verrassende meningen, over onder andere de kwestie Joran van der Sloot, Wikipedia, weblogs, YouTube en uiteraard de populaire website GeenStijl.