Net als in de film

Net als in de film

Online film heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt, niet alleen door de manier waarop de films gedistribueerd worden maar vooral hoe ze worden geproduceerd en bekeken. Op het web verschijnen allerlei nieuwe film initiatieven die weer invloed hebben op bioscoopfilms, maar ook op communicatie en klantbinding.

De Nieuwzeelandse filmmaker Max Schleser experimenteert met mobiele toepassingen online. In zijn laatste project 24 Frames 24 Hours onderzoekt hij 24 steden door de lens van een mobile device. Het project gaat over online film en nieuwe manieren van film maken, maar vooral over nieuwe vormen van online samenwerking, netwerken en social media. Hierdoor weet Max Schleser hoe crowdsourcing werkt en hoe je een publiek aan je kan binden door middel van online film.

Ook Dagan Cohen, de oprichter van Upload Cinema – het initiatief dat internetfilms weer terug brengt naar het witte doek – laat met de verschillende thema’s van Upload Cinema zien dat online hypes en hoaxes vaak beginnen met film en handig ingezet worden voor reclame. Recentelijk gaf hij in De Wereld Draait Door een overzicht naar aanleiding van de Hoax van Jarno Smeets.

Bas Welling, de oprichter van het productiehuis dat Max de Hacker introduceerde, brengt online film weer terug naar de televisie. Door zijn online succes werkt hij inmiddels in San Francisco aan een commercial voor de Russische televisie.

Film werkt, en online film door de interactiviteit nog beter. Volgens Roel van de Weijer, de oprichter van het crowdsourcing platform Cinecrowd is er geen medium wat het publiek zo kan raken als film. Regisseurs zijn in staat een verhaallijn op te bouwen en de aandacht vast te houden, iets wat in een tijd waarin het publiek snel afgeleid is en snel wegclickt of wegzapt steeds belangrijker wordt.

Meer weten over de invloed van online film, over wat er gebeurt op het web op het gebied van film en hoe online video ingezet kan worden voor klantbinding? Max Schleser is in juni en juli in Europa om lezingen te geven over online video en customer engagement. Dagan Cohen en Bas Welling zijn uiteraard ook bij ons te boeken.