Het was even werken (met veel hapering in de live stream), maar gisterenavond zaten we toch echt gekluisterd aan de laptop voor de meest legendarische aankondiging van Apple, aldus Apple zelf. En bij een legendarische aankondiging zijn wij natuurlijk erg benieuwd naar wat onze sprekers ervan vinden.
Een jaar na de eerder verwachte aankondiging, was het moment dan eindelijk daar: de Apple Watch! Na een staande ovatie (en nog meer haperingen in de live stream) presenteerde Tim Cook een mooi apparaatje dat hij ‘the most personal device ever made’ noemde. (had ik al gezegd dat er veel haperingen waren in de live stream?)
Drie verschillende uitvoeringen, verwisselbare bandjes en twee maten ‘klokje’ waardoor de kleinere (ja eindelijk ook vrouwen-) polsjes niet totaal verdwijnen onder het apparaat. Oude vertrouwde iOS apps zijn aangepast op ultiem gebruiksgemak voor aan de pols en natuurlijk een aantal vernieuwde features.
“Door de smartphone was het horloge van de pols verdwenen. Met de Apple Watch heeft Apple het horloge opnieuw uitgevonden. Mensen gaan weer horloges dragen.”
– David Lemereis.
En daarin heeft David gelijk. Het horloge is op zich een verlengstuk van de iPhone, maar biedt ook extra mogelijkheden met bijvoorbeeld de ingebouwde hartslagmeter. Het leuke hieraan is dat je deze kunt gebruiken om je letterlijke hartslag door te sturen aan vrienden die ook een Apple Watch hebben; het handige dat je je polscomputer ook gebruikt om je gezondheid op te krikken. De nieuwe health app is hierbij ook zo ontwikkeld dat je verschillende doelen kunt stellen om elke dag te behalen. Iets wat al voorspeld werd en op verschillende, vaak simpelere, manieren ook al is uitgebracht door andere merken.
Maar dat het geen verassing was, betekent niet dat het geen nieuwe markt kan openbreken. Dat het niet een grote maatschappelijke verandering in gang kan zetten en dat de gezondheid hierdoor niet enorm kan verbeteren. Het is slechts de eerste generatie van het product, maar kan nu al behoorlijk wat opleveren. Een goeie inhaker op de Quantified Self!
“Het meest innovatieve is toch wel de grote hoeveelheid persoonlijke health data die ontsloten gaat worden.”
– Raimo van der Klein
Vooral ook leuk als je (en wie wordt dat niet) getriggerd wordt om meer je best te doen wanneer je jouw resultaten naast die van je vrienden legt. Want het versturen van je hartslag naar iedereen van wie deze enigszins verhoogt, is natuurlijk spannend. Maar het wordt pas echt leuk als je trots kunt zijn dat je je doelen voor die dag hebt behaald en dit trots kunt delen met je vrienden.
“De Apple Watch is het eerste echt virale product van Apple. De iPhone en iPad zijn hele individualistische apparaten; het maakt je niet uit of anderen een concurrerend product hebben, want jij vermaakt je prima met je eigen systeem. De Apple Watch komt pas echt tot zijn recht als je partner en je beste vrienden hem ook hebben. Dan pas kun je gebruik maken van de mooiste functies van het apparaat. Ik verwacht dan ook dat de verkoop tekenen van exponentiële groei zal vertonen.” – Boris Veldhuijzen van Zanten
Boris voorspelde vorig jaar er zes te zullen kopen zodra de ‘iWatch’ zou uitkomen en dat doel lijkt ongewijzigd.
“Het grote misverstand van gisterenavond is dat iedereen zich opwindt over de Apple Watch. Veel belangrijker vind ik de introductie van Apple Pay. Het laat een toekomstige maatschappij zien waarin geen giraal geld meer nodig is. Dus geen brief-of kleingeld, geen pinpassen, geen portemonnee… Hierin schuilt de echte magie.” – Sander Duivestein
Sander snijdt hiermee inderdaad een zeer interessante ontwikkeling aan. De manier van betalen staat op het punt immens te veranderen nu Apple zich op de betaalmarkt richt; weg met die portemonnee! Je hebt binnenkort enkel nog een duimafdruk voor het aanschaffen van je nieuwe gadget. Of het online boeken van een vakantie of het afrekenen van een dinertje in een restaurant. Sneller en makkelijker is het doel en Apple Pay lijkt het begin van de weg hiernaartoe.
Maar we kunnen, vooral in deze tijd, onze gemakslievende koppen niet zomaar meer in het zand steken. Met transacties wordt er overal ter wereld en in elke vorm mogelijk gefraudeerd. De vragen over de veiligheid van onze persoonlijke data bij Apple-producten kwamen ook al op met de introductie van TouchID en zijn nu natuurlijk sky high door de recentelijke iCloud hacks. Maar toch blijken Apple-gebruikers vaak nog steeds gemak boven veiligheid te stellen. Nu weten we natuurlijk ook dat Apple altijd groot in wilt zetten, maar kunnen we alleen maar hopen dat ze geleerd hebben van hun fouten. Door de geslotenheid van het bedrijf kunnen we er nooit helemaal zeker van zijn en blijft het speculeren.
Het is wel zo dat – vooral in Amerika waar ze nog steeds alleen de verouderde magneetstrip op creditcards hebben in plaats van ook onze Europese chip – de grote creditcard companies vaak liever schade vergoeden, dan de beveiliging opschroeven. Als ze dit dus ook gewoon blijven doen met Apple Pay, hoeven we ons hier weinig zorgen over te maken, aldus Axel Arnbak.
Grappig is het wel dat iedereen zich meer zorgen maakt over de veiligheid nu het om geld gaat. De fundamentele beveiligingsfouten die Apple maakte bij iCloud werden pas ter discussie gesteld toen er bekend werd dat er een lek was.
“Gek genoeg gaan mensen makkelijker om met hun persoonlijke data dan met geld. Terwijl geld wel vergoed wordt, maar de inbreuk op je privacy natuurlijk nooit kunt terugdraaien.”
– Axel Arnbak