Ontdekkingen in een stad die je niet kent

Vandaag is Gidsy, de marktplaats voor rondleidingen en ervaringen gelanceerd. Gidsy is opgezet door Edial Dekker en geeft je de mogelijkheid om unieke ervaringen op te doen in een stad. Zo kan je een underground tour doen, een yoga class tijdens je lunch of een trabant huren voor een tochtje. Maar ook kom je er achter dat er een Beta Breakfast bestaat voor startups in Berlijn. De service is nu beschikbaar voor Berlijn en voor New York, de volgende stad wordt Amsterdam en snel zullen er meer steden volgen.

We kennen Edial natuurlijk van zijn lezingen over data visualisatie en open data (Hack de Overheid) en verder van zijn blogposts bij onder andere Bright. Edial woont ondertussen in Berlijn en ongeveer een jaar geleden was hij zelf op zoek naar iemand in Berlijn die hem kon laten zien welke wilde paddestoelen je daar kan gebruiken om te koken.

Hij vond niemand. Het verbaasde hem dat er op dit gebied via internet niets anders dan saaie doorsnee stadswandelingen te boeken waren. Ook kwam hij er achter dat de stad bruist van de initiatieven, en dat de meest bizarre informatie en tours beschikbaar zijn, aangeboden door de echte kenners van de stad. Voor deze laatste groep was het juist weer lastig om boekingen, reserveringen, SEO, aanbevelingen en dat soort zaken te organiseren, en zo is het idee om Gidsy op te zetten ontstaan. Een soort Etsy, maar dan voor dingen doen.

Gidsy speelt in op wat men Collaborative Consumption noemt, een beweging die zich bezig houdt met het her-uitvinden van zaken als ruilen, delen, barteren, huren, en peer-to-peer diensten, en daarmee speelt met nieuwe business modellen. De kern is steeds het opbouwen van een netwerk waarin mensen elkaar vertrouwen. Succesvolle andere bedrijven die dit model hanteren zijn bijvoorbeeld AirBnB waar je kamers/appartementen en zelfs hele kastelen kunt boeken van particulieren. Of Etsy, waar particulieren hun zelfgemaakte spullen kunnen verkopen. Of RelayRides, waar je je auto kunt uitlenen op het moment dat je hem zelf niet gebruikt. Het model waar particulieren met elkaar onderhandelen, kun je op heel veel verschillende middelen toepassen.

Meer weten over collaborative consumption, peer-to-peer marketplaces of de startupscene in Berlijn? Ondanks de drukte van de nieuwe startup komt Edial er graag over spreken!