Philips en Radboud UMC lanceren samen wearable device

LucienE

Gisteren presenteerde Philips samen met het Radboud UMC het eerste prototype van een medische wearable voor patiënten met de chronische aandoening COPD.

Deze technologische pleister leest de ‘data’ van de patiënt en stuurt deze door naar een digitaal platform. Via dit platform kunnen artsen, zorgverleners en de patiënten zelf de medische gegevens real-time inzien en vergelijken. Het grote voordeel is dat de patient direct de vertaalslag kan maken van wat hij voelt en wat er op dat moment in zijn lijf gebeurt.

Lucien Engelen, directeur van het REshape Center van het Radboud UMC, initieerde en leidt deze samenwerking. Zijn missie is het veranderen van de gezondheidszorg door middel van technologische innovaties, waarbij hij steeds in de gaten houdt dat de regie in handen moet zijn van de patient. Eerder legde hij dit uit in de Tegenlicht documentaire ‘De patient in de hoofdrol’.

Wearables waren tot nu toe met name gericht op de consumentenmarkt. Deze medische wearable geeft aan dat ziekenhuizen hier nu ook serieus mee aan de slag gaan.

Engelen“Het toevoegen van nieuwe wearable technology en andere apparaten als stappentellers, weegschalen en ‘smart patches’, draagt bij aan het creëren van een duurzamer zorgmodel, waar patiënten ook echt de rol van partner in kunnen nemen.”
— Lucien Engelen, Directeur REshape Center

SanderDuivestein“Technologie intimiseert. Het komt steeds dichter bij. Het komt in de vorm van wearables op onze huid te zitten en gaat in sommige gevallen zelfs onder de huid. Deze nieuwe relatie tussen mens en technologie zorgt voor een verschuiving in de gezondheidszorg. Dankzij wearable technologie wordt het mogelijk om op basis van realtime informatie te voorkomen in plaats van achteraf te genezen.”
— Sander Duivestein, Strategic Advisor on Disruptive Innovations

johan-voets“Selftracking, ofwel het zelf in kaart brengen van je eigen gezondheid kan intussen op veel aandacht rekenen van grote merken. De lancering van Apple Health als standaardonderdeel van het nieuwste besturingssysteem van iPhone en iPad is misschien nog wel het beste voorbeeld. Met Health heeft Apple een gebruiksvriendelijk ecosysteem gebouwd, waar data van allerlei gezondheidsapps (waaronder Foodzy) samen kan worden gebracht. Het mag geen verrassing zijn dat Google op het punt staan om hun antwoord op Health officieel te lanceren.”
–Johan Voets, Co-founder Foodzy & Numrush

‘How will wearable technology change the future of healthcare?’