Op 28 januari hield de Singularity University zijn tweede bijeenkomst in Nederland. Het thema was deze keer: “De innovatie gedreven CEO”. De deelnemers werden getrakteerd op internationale sprekers van Singularity University Global, 3D Systems, Quantified Self, NASA, Google, Lean Startup en de zes beste opkomende Nederlandse startups.
De term singularity kwam als eerste op in de mid-1950’s. De wiskundige John von Neumann gebruikte het om een technologische versnelling met een onvoorspelbare invloed op de maatschappij te beschrijven. De term werd pas echt bekend toen sciencefiction schrijver Vernor Vinge er in 1993 een essay over schreef: “The Coming Technological Singularity”. In 2005 maakte Ray Kurzweil grote impact op met name de technologiewereld toen zijn boek The Singularity is Near uit kwam.
Zowel Kurzweil als Vinge brengen de Singularity in verband met superintelligentie. Volgens hen worden (technologische) ontwikkelingen tot nu toe beperkt door de beperkingen van het menselijk brein. Als er eenmaal machines of wezens bestaan die intelligenter zijn dan de huidige mens (wat door de technologie mogelijk gemaakt moet worden) dan is het voor de huidige mens (die de intenties en de mogelijkheden van deze superwezens niet kan doorgronden) onmogelijk te voorspellen hoe de ontwikkelingen na dat punt zullen gaan verlopen.
Ook wordt de singularity in verband gebracht met exponentiële groei in verschillende technologiën, waarvan Moore’s law, die beschrijft dat de rekenkracht van computers ongeveer elke twee jaar verdubbeld, misschien wel de meest bekende is.
De Singularity University wil exponentiële technologiën ter beschikking stellen aan een nieuwe generatie leiders binnen het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid en ze onderwijzen en inspireren om deze technologiën in te zetten bij de grote uitdagingen en problemen van deze tijd.
Zo werd er in Rotterdam een wedstrijd aangekondigd waarbij Nederlandse startups worden uitgenodigd om iets te bedenken dat de gezondheidszorg in Nederland radicaal gaat verbeteren. De winnaar van deze wedstrijd kan deze zomer 10 weken gratis de Singularity University doorlopen op de NASA campus. Yuri van Geest, alumnus en Nederlands Ambassadeur van De Singularity University geeft aan dat, juist in deze tijden van bezuinigingen, innovaties in de zorg essentieel zijn.
Meer weten over singularity? Over het belang, de doelstellingen en wat er tot nu toe al bereikt is? Yuri van Geest vertelt er graag over!