Social media voor goud?

Social media voor goud?

Dat social media en sport met elkaar verbonden zijn, is tijdens de huidige Olympische Spelen weer duidelijk geworden. Sporters met meer dan 10.000 followers op Twitter zijn meer regel dan uitzondering. En veel sporters zijn zich zeer bewust van de toegevoegde waarde die Facebook, Twitter en andere platforms voor hen kunnen hebben.

Gijsbregt Brouwer, zelf jarenlang actief geweest als langlaufer op topniveau, is expert op gebied van social media strategie en sport. Hij begeleidt verschillende topsporters hierbij, waaronder het beachvolleybalduo Sanne Keizer en Marleen van Iersel.

Gijsbregt maakte de Spelen vanaf de eerste ring mee: “Social media en sport zijn voor elkaar bedoeld: real time, er is direct contact tussen fans en sporter mogelijk en contact tussen fans onderling. Dit maakt sporters meer bereikbaar en zichtbaar.”

Aan de andere kant vergemakkelijken social media ook guerilla-acties en daar is het Olympisch Comite waarschijnlijk minder blij mee. Net als bij het EK, en uitgebreid besproken door Guerilla-specialist Cor Hospes in Een Vandaag proberen kleinere merken met opvallende acties de aandacht naar zich toe te trekken. En dit kan problemen opleveren met de officiele sponsors.

Waar het EK de Bavaria jurkjes had, hebben de Olympische spelen #Condomgate: De Australische BMX fietsster Caroline Buchanan postte op haar twitter account een foto van een emmer met onofficiele condooms, gevonden in het olympisch dorp. Op de emmer stond de tekst: “Kangaroos condoms, for the gland downunder”.

En dat mag niet, want Durex is al sinds 1992 officiele condoomsponsor van de Olympische spelen. De foto werd in razend tempo via Twitter verspreid met de hashtag # condomgate. Aan het IOC nu de taak om uit te zoeken hoe deze condooms in het olympisch dorp zijn gekomen.

Sport en social media kunnen elkaar enorm versterken, mits goed aangepakt dus! Hoe kan het bedrijfleven hier zijn voordeel mee doen? Gijsbregt: “Te veel om op te noemen: er zijn veel nieuwe platforms beschikbaar die interessant zijn voor sponsoren. Merken kunnen zich direct en veel makkelijker met atleet afficheren. Ook worden de fans veel meer betrokken. Kijk maar eens naar hoe de Rabobank dat doet met VanBeginTotGoud.nl!