The Things Network

Thethingsnetwork2

Op 21 augustus lanceerde Wienke Giezeman het eerste crowdsourced gratis en open Internet of Things, ‘The Things Network’, en daarmee maakte hij van Amsterdam een van de eerste echte smart cities.

Het netwerk is gebaseerd op LoRa (Long Range Radio), dat met gemiddeld 10 kilometer een veel groter bereik biedt dan wifi, maar in tegenstelling tot mobiel internet geen abonnement vereist – en dus heel geschikt is voor apparaten die wel altijd verbinding nodig hebben, maar niet veel data gebruiken. Deze standaard werd nog geen twee maanden geleden ontwikkeld en Wienke zag direct de mogelijkheden.

Internet of Things is al heel lang een begrip, maar met The Things Network wordt het ontwikkelen van concrete toepassingen op deze schaal voor het eerst gefaciliteerd. Wienke heeft dan ook besloten het netwerk gratis beschikbaar te stellen om developers zo veel mogelijk de kans te geven om mooie toepassingen voor het netwerk te ontwikkelen. Bij de lanceringsbijeenkomst in Rockstart hangt dan ook een enthousiaste vibe die doet denken aan de begindagen van internet. “Als je technologische overvloed creëert ontstaat er vanzelf innovatie. En vanuit het verleden hebben we de ervaring dat dat ons leven beter maakt.” aldus Wienke.

LoRa biedt de mogelijkheid om goedkope trackers te ontwikkelen, die weinig energie verbruiken. De eerste toepassingen zijn dan ook al gemaakt; Hoosjebootje.nl heeft een detector ontwikkeld die waarschuwt als er te veel water in je boot ligt en Peerby heeft een tracker ontwikkeld waarmee je kunt volgen waar je uitgeleende spullen zijn.

“How technology networks can help people build bonds with each other inside communities. These things already happen through message boards and the like, but it could become more effortless and feel more personal when the city or the community itself facilitates interpersonal connections through this kind of network” – Louisa Heinrich

Dankzij deze technologie en de manier waarop het netwerk georganiseerd is verwachten we de komende tijd al veel mooie innovaties.

Zo is de eerste prioriteit van Wienke internationale groei. Omdat het idee erg makkelijk te kopiëren is hebben tientallen mensen, verspreid over alle continenten, zich aangemeld om een The Things Network in hun stad of regio aan te leggen. Steden die op korte termijn gaan lanceren zijn: Sao Paulo, Boston, Buenos Aires, Sydney, Katmandu en Kaapstad.

De volgende stap van Wienke is het lanceren van een Kickstarter-campagne voor betaalbare netwerk apparatuur. Hiermee komt de aanleg van een netwerk ook binnen bereik van veel minder welvarende landen.

Goed in de gaten houden dus!