Wat technologie wil

Kevin Kelly is de oprichter van Wired Magazine en schreef meerdere bestsellers, waaronder Out of Control en New Rules for the New Economy. Zijn nieuwste boek What Technology Wants werd afgelopen vrijdag door Maven Publishing in het Nederlands uitgegeven onder de titel: De wil van technologie.

Het boek geeft een nieuwe kijk op de ontwikkeling van technologie. Het suggereert dat technologie een soort levend en zichzelf steeds vernieuwend organisme is dat een onvermijdeljke weg gaat, en waar individuen wellicht minder invloed op hebben dan wij denken.

Alexander Graham Bell en Elisha Gray dienden op dezelfde dag een patent in voor de telefoon. In het jaar dat Galileo er met alle roem vandoor ging, waren er nog drie wetenschappers die onafhankelijk van elkaar dezelfde ontdekking deden. Er waren zes uitvinders van de thermometer en drie van de injectiespuit. En als Einstein niet had bestaan, zouden dezelfde wetenschappelijke ontdekkingen dan door iemand anders zijn gedaan?

De kern van Kelly’s boodschap is dat technologie in essentie de voortzetting is van onze eigen evolutie en dat de scheidslijn tussen natuur en technologie veel minder duidelijk is dan we denken. Door een beter inzicht in de ontwikkeling van de technologie kunnen we onszelf hier beter op voorbereiden, kunnen we de ontwikkelingen enigszins sturen, maar vooral zorgen dat we er ons voordeel mee doen.

The Next Speaker mag drie van deze boeken weg geven! Dus als je wil weten wat de technologie wil, maar vooral: waar het naar toe gaat, stuur me dan een mail.