Wat gaat er gebeuren in 2013? Waar zijn The Next Speakers mee bezig? 13 onderwerpen om in 2013 in de gaten te houden!
1. Big Data
Big Data: het wordt steeds eenvoudiger om grote hoeveelheden data vanuit allerlei bronnen te analyseren en daar waardevolle informatie uit te halen.
Wired Magazine voorspelt hiermee een vernieuwde interesse in de grotere bedrijven. In de nieuwe-netwerk en informatiesamenleving staan de kleinere bedrijven en individuen centraal omdat zij snel op nieuwe ontwikkelingen in kunnen gaan en daardoor innovatiever kunnen zijn. In het Big Data tijdperk spelen juist de grote bedrijven de hoofdrol: zij doen tenslotte voldoende transacties om echt veel data te verzamelen.
Maar er is ook kritiek: wat kunnen we eigenlijk echt met al die data en accepteert het publiek het wel als er zo veel data over hen verzameld wordt?
Experts: Sander Duivestein, Marjolijn Kamphuis, Werner Vogels, Arthur van Hoff
2. Het einde van privacy?
Mark Zuckerberg gelooft überhaupt niet in privacy, als oprichter van Facebook heeft hij natuurlijk ook niet veel keuze. De Nederlandse (en Amerikaanse!) overheid, Facebook, Google, en tal van andere organisaties verzamelen informatie over jou en wat je doet op internet, en steeds meer mensen realiseren zich dat. Verwacht meer kritiek in 2013. Meer weten? Check de site van Bits of Freedom.
Experts: Axel Arnbak, Arnoud Engelfriet, Christiaan Alberdingk Thijm
3. Security
Na het enthousiasme over delen en social media en het gemak waarmee we allerlei online services gebruiken komen we er achter dat onze gegevens niet altijd veilig zijn op het web. Organisaties blijken herhaaldelijk onze gegevens niet goed beveiligd te hebben en de Diginotar-case gaf aan dat onze gegevens ook bij de Nederlandse overheid niet altijd veilig zijn. Hackers, identity-theft, onveilige wachtwoorden en dubieuze security certificaten. We willen er meer over weten en we gaan er meer over horen in 2013.
Experts: Axel Arnbak, Arnoud Engelfriet, Bart Schermer
4. Curated
Information wants to be free. En dat is het dan ook: in enorme hoeveelheden! We proberen onze weg te zoeken in de enorme hoeveelheid producten en informatie en dat kost veel tijd. Welke informatie kan je vertrouwen? Welke informatie geeft Google jou en welke producten kan je waar vinden? We gaan op zoek naar mensen (curators) die we vertrouwen en die het voor ons uitzoeken: op het gebied van nieuws, van producten, films, muziek en informatie.
Experts: Vincent Reinders, Michelle Kasprzak, Cynthia Schultz, Nalden, Erwin Blom
5. Communicatie en marketing
Er komt zo veel op mensen af via de verschillende kanalen, dat men zo langzamerhand blind wordt voor traditionele reclame en het dus steeds lastiger wordt om mensen te bereiken. Communicatie moet subtiel en persoonlijk, met creativiteit en goede verhalen. De tijd van de billboard pollution en banner advertising is voorbij.
Experts: Tom de Bruyne, Justus Bruns, Jonathan MacDonald, Jim Stolze, Nalden, Jorg Ruis
6. Gamification
Ook klantbinding gaat andere vormen aannemen. Gamification wordt volwassen. In voorgaande jaren maakten we kennis met het fenomeen: game-mechanics die buiten de game industrie gebruikt worden. Dit jaar gaan we serieuze toepassingen zien.
Experts: David Nieborg, Alper Cugun
7. Van Virtual naar Reality
Ooit dachten we dat de meesten van ons zo rond deze tijd wel in cyberspace zouden leven, of dat we ons in ieder geval regelmatig in Second Life-achtige omgevingen zouden bevinden. Inmiddels blijkt het tegenovergestelde te gebeuren: wij leven niet in een virtuele wereld, maar computertechnologie verschijnt in onze reële wereld. Via smartphones, sensoren, smart dust, en andere embedded technology. De sensoren worden steeds kleiner en steeds goedkoper en het wordt ook eenvoudiger om ze zelf te programmeren. Dan toch eindelijk binnenkort die ijskast die zelf bestelt als de boter op is?
Experts: Hans Appel, Alexander Klöpping, David Lemereis, Jelle Prins
8. The makers-scene: do it yourself
Niet alleen het ontwikkelen van software, maar ook het maken van fysieke producten kunnen we steeds meer zelf. Dit voorspelt de “makers-scene”. Met de huidige 3D-printers kan je producten thuis uitprinten, handig voor prototypes en onderdelen. En in de VS zijn er verschillende Techshops opgericht: werkplaatsen waar je vrij beschikking hebt over ontwerpsoftware, gereedschap en machines om zelf je ontwerpen uit te voeren. Binnenkort ook in Nederland!
Experts: Raimo van der Klein, Martijn Aslander
9. Quantified self en medische apps
Er zijn apps die je bloeddruk en je hartslag kunnen meten, apps die bijhouden wat je eet en hoe veel je sport en er zijn zelfs apps die worden voorgeschreven door de dokter. Steeds meer mensen houden zelf statistieken bij over hun gezondheid en steeds meer artsen maken gebruik van nieuwe technologie bij het communiceren met hun patienten.
Experts: Lucien Engelen, Martijn Aslander, Yuri van Geest, Renato Valdes Olmos, Marjolijn Kamphuis
10. Robots!
Het lastige van robots was altijd dat ze duur waren, moeilijk te onderhouden, maar 1 taak konden uitvoeren en dat het gevaarlijk was om ze naast mensen te laten werken. En nu is er Baxter, een nieuw type robot met menselijke trekjes. Volgens Rethink Robots, het bedrijf dat Baxter ontwikkelde, past Baxter zich automatisch aan aan zijn omgeving door middel van camera’s, sensoren en slimme software waardoor de robot objecten kan ‘zien’, krachten kan ‘voelen’ en de taken ‘begrijpt’ die hem opgedragen worden.
Experts: David Lemmereis, Hans Appel
11. Software development en de veranderende rol van IT
Cloud computing, Bring Your Own Device en nieuwe manieren van software ontwikkeling verandert de rol van IT in de organisatie. Veel startups gaan over op de methode van the lean startup, geïntroduceerd door Eric Ries. Deze methode zorgt er voor dat je sneller en succesvoller een startup runt door duidelijke doelen te stellen, veel te testen en eerst te werken aan een MVP (minimal viable product). Doelen niet gehaald? Dan zo snel mogelijk pivoten. De methode richt zich op startups, maar de tips zijn relevant voor grotere bedrijven die sneller en succesvoller producten willen ontwikkelen.
Experts: Timan Rebel, Oscar Kneppers, Yuri van Geest
12. Revolutie in het onderwijs
Technologische veranderingen hebben grote invloed op de mogelijkheden binnen het onderwijs. Een van de organisaties die dat bewezen heeft is de Kahn Academy. Salman Kahn gaf zijn nichtje wiskunde bijles via Yahoo Doodle en toen andere vrienden en famiieleden zijn bijlessen wilden volgen besloot hij ze op YouTube te zetten. De video tutorials bleken zeer effectief en inmiddels staan er 3000 online en worden ze over de hele wereld bekeken.
Technologische veranderingen en de daaruit voortkomende veranderingen in de maatschappij vergen echter ook een ander onderwijssysteem, want hoe bereiden we de volgende generatie voor op de snel veranderende wereld van morgen?
Experts: Claire Boonstra, Marcel Kampman, Alexander Klöpping
13. Technologie in Afrika
Ikenna Azuike laat met zijn show What’s Up Africa de laatste trends en de digital lifestyle van het continent zien. Rudy de Waele zette Nyota Media op,’s werelds eerste communicatie en PR agency voor innovatieve Afrikaanse entrepreneurs, startups en internationale bedrijven die technologie gebruiken om de levens van Afrikanen te verbeteren. In de gaten houden!
Experts: Ikenna Azuike, Rudy de Waele
Check hier voor meer TNS experts en onderwerpen.