Yes, we can!

Yes, we can!

Barack Obama was de eerste Amerikaanse presidents-kandidaat die Nieuwe Media succesvol inzette voor zijn campagne. Hillary Clinton had elke denkbaar voordeel om voor de Democraten uit te komen, maar Obama streefde haar door zijn slimme inzet van nieuwe media voorbij. Hij zette deze lijn door tijdens de presidentsverkiezingen zelf en werd gekozen tot 44ste President van de Verenigde Staten.

Obama wist door steeds met het juiste medium, de juiste boodschap en de juiste toon zijn achterban te raken en te activeren. In deze campagne zat alles: de succesvolle cocktail van email met embedded video, Facebook, Twitter, Flickr, SMS, goede branding, strakke leiding, een visie, en een eigen sociaal netwerk met events en game elementen om aanhangers aan te sporen.

Spreker en nieuwe media expert David Nieborg was er bij. In de aanloop van de Amerikaanse Verkiezingen vertrok David Nieborg naar de Verenigde Staten om als gastonderzoeker aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) te gaan werken. Ook hij werd meegetrokken door het verhaal van Obama. HIj vond het Nieuwe Media-aspect van de campagne zo interesssant dat hij besloot van dit unieke fenomeen een studie-onderwerp te maken. David werkte mee aan de campagne in swingstates Virginia en New Hampshire, hij deed mee aan ‘huiskamer meetings’ en ervaarde hoe het voelt om ’empowered’ te worden. Verder sprak hij met liberale bloggers, het Obama New Media Team, MIT professoren en Harvard fellows.

De succesformule van Obama is eenvoudig te vertalen naar het bedrijfsleven en gevestigde bedrijven moeten oppassen niet de ‘Hillary Clinton’ in de markt te worden. Door op de juiste manier de juiste middelen in te zetten kan je je publiek bereiken, overtuigen en zelfs inzetten. David Nieborg schrijft (Vrij Nederland, De Pers) en spreekt er over.