Emma van der Leest

Emma speaks Engels, Nederlands

Topics: Biodesign, Duurzaamheid

Services: Keynote, Panel, Presentatie

More info: LinkedIn, Website, Twitter,

Booking request

Emma van der Leest

Emma van der Leest

Emma van der Leest - spreker
Emma van der Leest is biodesigner en oprichter van BlueCity Lab, een circulair gebouwd lab voor het werken met microorganismen en reststromen in het voormalige Tropicana zwembad in Rotterdam. Haar doel is om de drempel te verlagen voor iedereen die geïnteresseerd is in het werken met micro-organismen en afvalstromen bij de ontwikkeling van nieuwe materialen. Ze ontwerpt biomaterialen uit, onder andere, afvalstromen en haar werk is een voorbeeld van succesvolle samenwerking tussen design en wetenschap.

Micro-organismen zijn het basismateriaal van biodesign, net zoals verf het basismateriaal is van een kunstenaar. Emma heeft in de afgelopen jaren aan meerdere materialen gewerkt met diverse microorganismen. Ze studeerde in 2015 af met een bachelorsdiploma in productontwerp (honours & cum laude) aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Form Follows Organism: The Biological Computer is de titel van haar onderzoek en boek over biodesign en de veranderende rol van een ontwerper die samenwerkt met wetenschappers.

Emma van der Leest spreker

Als biodesigner werkt Emma samen met verschillende disciplines, waaronder wetenschappers, natuurkundigen, kunstenaars en ontwerpers. Biodesign, dat is gebaseerd op de principes van biofabricage, is een veld dat voortkomt uit regeneratieve geneeskunde. Biodesign integreert organismen, b.v. bacteriën, schimmels, algen of cellen in het ontwerpproces. Door materialen en processen te ontdekken die de natuur heeft ontworpen maar niet heeft gepatenteerd, kunnen we zoeken naar nieuwe materialen die volledig composteerbaar zijn gekweekt en het gebruik van chemicalien terugdringen. In 2019 won ze de prestigieuze Bio Art & Design Award en werd ze door Dutch Design Foundation geselecteerd als Toekomstbouwer van 2019. In een speciale uitzending van de VPRO werd ze geinterviewd door Nadia Moussaid en waren Midas Dekkers (bioloog) en Martijn Paulen (directeur DDW) haar tafelheren.

Zie hier de uitzending Emma van der Leest bij VPRO De Toekomstbouwers

Emma maakt cross-overs met ambacht, wetenschappelijk onderzoek en nieuwe productietechnieken. Ze probeert een omgeving te creëren waarin grenzen vervagen en waar verschillende disciplines kunnen leren, samenwerken en ontwikkelen.

Emma liep stage bij Biocouture London, ‘s werelds eerste biofabricated adviesbureau, en was productie assistent van de jaarlijkse Biofabricate-conferentie in New York, een initiatief van Suzanne Lee, oprichter van Biofabricate (voorheen Biovcouture). Emma bekleedt naast docent ook een onderzoekspositie in Ecoliteracy aan de Willem de Kooning Academie. Ze ontwikkelt ook educatieve programma’s en workshops voor St. Joost Masters Institute, Central Saint Martins London en Design Academy Eindhoven.

Emma is not only a wonderful and inspiring speaker, but she also makes all the communication around her engagement effortless, clear and pleasurable. We were happy to have her join us at the event!
—Mira Stanic, UNstudio, July 2022Emma op de Dutch Design Week

Emma van der Leest, TEDxRotterdam

Request booking for this expert

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.