Jan Rothuizen
Beeldend kunstenaar Jan Rothuizen (1968) brengt de werkelijkheid in kaart op een manier die lastig is te definiëren. Hij tekent en beschrijft een werkelijkheid die persoonlijk is, maar niet fictief. Soms journalistiek, maar vaker documentair.
Met zijn handgetekende plattegronden presenteert hij zijn verhalen op een wijze die verrassend goed past bij hoe wij in het digitale tijdperk informatie verwerken: non-lineair en gelaagd. Zijn tekeningen zijn een beeld en een verhaal tegelijk en de lezer of kijker is vrij er op zijn eigen manier doorheen te wandelen. Ook al is het pen op papier, het is een direct resultaat van deze tijd als informatietijdperk.
Hij bezoekt steden, wijken, pleinen en huizen, en noteert gaandeweg wat hij ziet, denkt en voelt. De plekken variëren van de IKEA-showroom en de rosse buurt tot de slaapkamer van een soldaat die omkwam in Afghanistan, een detentiecentrum voor illegale immigranten op Schiphol en het achterhuis van Anne Frank.
Jan is onder andere bekend van zijn boeken met tekeningen De Zachte Atlas van Amsterdam en De Zachte Atlas van Nederland, van zijn tekeningen in De Volkskrant en van zijn tentoonstellingen in Het Stedelijk Museum. Voor het Rijksmuseum maakte hij alle plattegronden.
Door zijn tekeningen laat Jan Rothuizen je anders naar de wereld kijken, een vaardigheid die organisaties in huis zouden moeten hebben om tot echte innovatie te kunnen komen. Hij geeft hier dan ook regelmatig workshops en lezingen over.