Jan Rothuizen

Aanvraag expert

Jan Rothuizen

Jan Rothuizen

Jan Rothuizen

Beeldend kunstenaar Jan Rothuizen (1968) brengt de werkelijkheid in kaart op een manier die lastig is te definiëren. Jan Rothuizen tekent en beschrijft een werkelijkheid die persoonlijk is, maar niet fictief. Soms journalistiek, maar vaker documentair. Hij spreekt als het ware over de samensmelting van de on- en offline wereld.

Met zijn handgetekende plattegronden presenteert hij zijn verhalen op een wijze die verrassend goed past bij hoe wij in het digitale tijdperk informatie verwerken: non-lineair en gelaagd. Zijn tekeningen zijn een beeld en een verhaal tegelijk en de lezer of kijker is vrij er op zijn eigen manier doorheen te wandelen. Ook al is het pen op papier, het is een direct resultaat van deze tijd als informatietijdperk.

Ook in het totstandkomingsproces combineert Rothuizen oude en nieuwe media. Hij gaat te voet op onderzoek uit – en daar buiten gebeurt ‘het’ – maar niet zonder research via Google earth en forums om alle informatielagen van een plek te bestuderen.

Hij bezoekt steden, wijken, pleinen en huizen, en noteert gaandeweg wat hij ziet, denkt en voelt. De plekken variëren van de IKEA-showroom en de rosse buurt tot de slaapkamer van een soldaat die omkwam in Afghanistan, een detentiecentrum voor illegale immigranten op Schiphol en het achterhuis van Anne Frank.

WEBCAM MASTER low res

Zijn laatste boek met tekeningen De Zachte Atlas van Nederland is in november 2011 verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Eerder publiceerde hij De Zachte Atlas van Amsterdam’. Op dit moment werkt hij aan ‘De Zachte Atlas van het World Wide Web’ dat gaat over de invloed van het internet op de wereld om ons heen. Hij tekent hiervoor plekken zoals de nieuwe serverfarm van Facebook op de rand van de poolcirkel in Luleå, maar ook plekken die veranderen of zelfs verdwenen zijn.

hope FINAL low res

Zijn tekeningen zijn elke maand paginagroot te zien in de Volkrant. Ook is zijn werk This is not A Church permanent te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. Hier maakte hij in opdracht als een van de eerste kunstenaars werk met behulp van augmented reality. Voor het Rijks Museum is hij vertantwoordelijk voor alle getekende plattegronden en in het Boijmans van Beuningen maakte hij een 3D animatie.

Request booking for this expert

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.