Laurens Vreekamp

Booking request

Laurens Vreekamp

Laurens Vreekamp

Laurens Vreekamp spreker

Laurens Vreekamp (1980) is journalist, design thinker en oprichter van de Future Journalism Today Academy. In 2022 kwam zijn boek The Art of AI uit, een praktisch boek over AI en machine learning. Het boek is met name gericht op mediamakers en creatieven en bevat twaalf interviews met verschillende AI-pioniers in de creatieve industrie. Het biedt een overzicht en uitleg van meer dan 70 applicaties die je kunnen assisteren bij de verschillende fasen van creatieve producties.

Laurens werkt als onafhankelijk researcher, docent en designer onder meer met RTL Nieuws, Nu.nl, Dentsu, Aegis, het Financieel Dagblad, NPO Radio 1 en de KRO-NCRV. Hij werkte eerder als Teaching Fellow bij Google’s News Lab en was docent-onderzoeker UX Design aan de Hogeschool Utrecht. Daar werd hij in 2013 verkozen tot Docent van het Jaar. In 2003 studeerde hij cum laude af als European Media Master of Arts in Interactive Media (2003) aan de University of Portsmouth.

Als je ca 70 ondernemers een uur lang geboeid weet te houden, scoor je punten bij onze vereniging! Het verhaal van Laurens was verhelderend, inspirerend en op zijn tijd ook grappig.
— Ondernemers Kring Alblasserdam (OKA)

Laurens spreekt onder andere over:
– De kracht van AI. Iedereen kan de kracht van AI gebruiken: je hoeft zelf niet meer te programmeren om AI te gebruiken in je werk. Laurens legt met praktische voorbeelden uit, hoe iedereen in de media, journalistiek en creatieve industrie AI nu al inzet (of kan zetten).

– AI tools voor het innovatieproces. Heb je nieuwe ideeën nodig, wil je conceptontwikkeling eens anders aanpakken of kom je er zelf niet meer uit? Dan zijn er AI tools voor elk onderdeel van het creatieve proces – onderzoek, inzicht, creatie en productie.

– Demystificatie van AI. De wereld van professionals die werken met informatie verandert voortdurend. Steeds vaker wordt daarbij AI-technologie ingezet. Kennis over hoe AI werkt en wat wel en niet kan, is belangrijk: als je begrijpt hoe AI werkt, hoef je er niet langer bang voor te zijn. Dan ontdek je dat het geen magie is en ben je bovenal beter in staat om de nieuwe mogelijkheden ervan te benutten.

Laurens schrijft een nieuwsbrief over AI voor creatieven en is sinds 2022 lid van de expertgroep inzake het vergroten van de veerkracht van media (MSI-RES) van de Raad van Europa.

Laurens heeft een brede blik en past zich makkelijk aan de omgeving aan. Zijn verhaal is toepasbaar op allerlei denkbare situaties en branches. Door zijn manier van spreken en luisteren, ontstaat er interactie en grote betrokkenheid. Hij laat daarmee een blijvende indruk achter.
— Els Koot, De Kempenaer Advocaten – september 2023

Aftermovie congres Een nieuwe code: AI-ethiek in de journalistiek

Request booking for this expert

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.