Merlijn Twaalfhoven
Merlijn Twaalfhoven werkt als componist en theatermaker in conflictgebieden, met vluchtelingen en op plekken met grote maatschappelijke uitdagingen. Hij zoekt steeds naar nieuwe verbindingen tussen bevolkingsgroepen en culturen en ontdekte hoe kunstenaars, musici en verhalenvertellers met verbeeldingskracht, schoonheid en spel het onbekende tegemoet treden. Deze ervaringen beschreef hij in het boek Het is aan ons. Waarom we de kunstenaar in onszelf nodig hebben om de wereld te redden. In dit boek laat hij zien hoe ieder van ons een rol van betekenis kan spelen bij het aanpakken van grote en kleine wereldproblemen als wij de kunstenaar in onszelf activeren.
Al tijdens zijn opleiding als componist aan het Conservatorium van Amsterdam bracht hij zijn muziek op ongewone plekken. Na talloze muziek- en theaterprojecten in steden, wijken, conflictgebieden, vluchtelingenkampen en in de natuur, ziet hij zichzelf nu als creatief onderzoeker van complexe maatschappelijke problemen. In 2017 richtte hij The Turn Club op, een samenwerkingsverband van kunstprofessionals en bruggenbouwers die urgente vraagstukken aanpakken met een kunstenaarsmindset.
Merlijn acteert en spreekt van hart tot hart en weet zo op een diepere laag beweging te brengen. Zijn mooie performance zette ieder van ons aan. Verbinding, menselijkheid, verbeeldingskracht. Wat een waarde. En hij heeft gelijk: het is aan ons!
— Janine Mazel–van der Laan, HEMA concept & design
Merlijn werkte met o.a. het Kronos Quartet, het New York Philharmonic, Holland Festival en het Tokyo Symphony Orchestra en initieerde festivals en samenwerkingsprojecten in o.a. Syrië, Jordanië, Palestina, Brazilië en de VS. In 2011 ontving hij een UNESCO-award en werd hij genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst.
Een aantal voorbeelden van Merlijns lezingen:
Hoe kunnen we de wereld vormgeven in een tijd van onzekerheid en verandering?
Wat geeft ons houvast in een tijd van onzekerheid en verandering? Hoe gaan we daarmee om? Laten we ons verleiden tot schijnzekerheden? Houden we ons krampachtig vast aan waarden en vormen uit het verleden? Of kunnen we het onbekende tegemoet treden met een frisse blik en een open houding? Merlijn Twaalfhoven laat zien hoe we zelf als een kunstenaar in het leven kunnen staan en met schoonheid, verbeeldingskracht en spel een weg kunnen vinden door onzekerheid. Met ons deelt hij de navigatiekunst die nodig is om een koers te kiezen in een veranderende wereld.
Kunstkracht is verandervermogen
We leven in een tijd van chaos, complexe crises en ongekende onzekerheid. We denken in korte termijn, we werken langs elkaar heen en onze aandacht wordt voortdurend afgepakt, ontvoerd, gehackt. Als we op een gangbare manier blijven kijken, denken en handelen, lopen we vast. Wat is er nodig om dit te doorbreken? Kunnen we op een heel andere manier functioneren? Hoe kunnen we goede voorouders zijn? Hoe worden we onzekerheidsvaardig?
Een verbindend verhaal voor een tijd van transitie
Het lijkt alsof we verleerd zijn om te dromen. Onze zorgen en verlangens worden bepaald door de korte termijn. Welke idealen hebben we nog? En hoe geven we daar vorm aan? Het lijkt of we liever reageren op wat er op ons af komt. We delen de mening van iemand anders of stemmen op een partij met een goed verhaal en daarna laten we het even snel weer los. Op op zoek naar een volgend idee, een brokje betekenis of een glimpje hoop dat door alle kabaal en afleiding ons bereikt.
Zo blijven we alleen, los en zonder verbinding aan een geloof, een groep of gemeenschap, onthecht van seizoenen, verhalen, tradities. Wat waarde heeft, wat belangrijk is, wordt bepaald door de reclames op tv, de praatjes op social media of de targets van je bedrijf. En gaat zich wreken. Als je leeft in de present-shock van een voortdurend nu, zonder het gevoel van richting, dan kan machteloosheid, eenzaamheid of wanhoop toeslaan. Hoe kunnen we ons verhouden tot een groter verhaal? Waar vinden we collectieve verbinding? Hoe kunnen we zorgen voor toekomstige generaties?
NoviTalk Merlijn Twaalfhoven: Waarom de kunstenaar in onszelf nodig is als we aan de toekomst bouwen
Merlijn Twaalfhoven en Marjolijn van Heemstra geven les in onzekerheid | VPRO Mondo
De kunstenaar in onszelf: componist Merlijn Twaalfhoven, Brainwash Talks.