Mirjam Ros

Mirjam speaks Engels, Nederlands

Topics: Innovatie, Samenwerking

Services: Keynote, Presentatie

More info: LinkedIn, Website

Booking request

Mirjam Ros

Mirjam Ros

Mirjam Ros

Mirjam Ros is expert op het gebied van innovatie & samenwerking in een snel veranderende en complexe wereld. Innoveren kun je niet langer alleen. Daarom is het vinden van de juiste partners en het slim en doorzacht opzetten van samenwerking cruciaal voor het succes, de winst en impact van iedere organisatie. Mirjam geeft regelmatig lezingen over dit onderwerp op (internationale) congressen en voor individuele organisaties.

Het is Mirjam’s missie om organisaties – van klein tot groot – te helpen om slimme en effectieve samenwerkingen op te zetten. Ze kijkt daarbij naar innovatiemodellen, partnerselectie, ecosystemen en hoe je strategisch met je kennis (je ‘Intellectuele Eigendom’ – IE) om kunt gaan. Door de processen zo veel mogelijk te vereenvoudigen en de rol van de verschillende partijen te versterken, bereik je een samenwerking waar uiteindelijk beter, sneller en meer innovatieve producten en services ontwikkeld kunnen worden.

Ze heeft ruim 25 jaar hands-on internationale ervaring in het ondersteunen en opzetten van samenwerking, innovatie en technologieontwikkeling, waarvan 15 jaar in leiderschaps- en MT-rollen. Ze heeft zich in 2024 aangesloten bij nlmtd, de Innovatie & Impact Agency in Amsterdam waar ze werkt aan innovatie, duurzaamheid en transities. Ook is ze coach van start- en scale-ups en midden- en kleinbedrijven (MKB’s) in diverse (internationale) acceleratorprogramma’s.

Eerder werkte ze bij Airbus Nederland (waarvan ruim acht jaar als MT-lid), TNO Industrie & Techniek en Stork Fokker (nu GKN). Verder is ze Fellow bij World Commerce & Contracting en is daar lid van de Global Advisory Board. Bij Airbus Nederland zijn onder haar leiding de contracten gevisualiseerd en vereenvoudigd om de samenwerking in het ecosysteem tussen kleine en grote partijen verder te optimaliseren. Voor innovatie en IE werd strategisch met de business afgestemd welke rechten er wel/niet nodig waren voor gezamenlijk succes en bescherming in de uitvoering en commercialisatie. Hierdoor werd de samenwerking met partners prettiger en gemakkelijker.

Mirjam heeft Bestuurskunde gestudeerd aan de Universiteit Twente en daarna heeft ze naast haar werk nog een Bachelor en Master Business Law aan de Universiteit van Leiden gehaald. In 2007 schreef ze haar scriptie voor die studie over succesvolle IE-modellen in Open Innovatie.

Haar scriptie was de basis voor het latere boek The Innovation Matrix dat ze samen met Deepika Jeyakodi schreef. Daarin leggen ze uit hoe innovatie en co-creatie succesvol hand-in hand gaan. Met dit boek maken ze op een unieke en laagdrempelige manier taaie materie toegankelijk voor iedereen die betrokken is bij innovatie, geen diepgaande kennis van IE heeft, maar er wel mee te maken heeft of er graag op een strategische en praktische manier mee aan de slag wil.

Een aantal voorbeelden van Mirjam’s lezingen:

Samenwerking & Partnering
Mirjam spreekt over samenwerking en partnering aan de hand van aansprekende praktijkvoorbeelden; waar moet je vooraf aan denken en hoe kun je samenwerking zo inrichten om impact en/of winst te maken als organisatie? Wat zijn de valkuilen en hoe kun je die voorkomen? Welke voorbeelden zijn er van visionaire organisaties, van klein tot groot, die hun samenwerking een lange termijn succes hebben weten te maken? Wat kunnen we van hen leren? Hoe kun je optimaal co-innoveren in ecosystemen? Welke fases zijn hierin te onderscheiden en waar moet je op letten?
Doelgroep: iedereen die betrokken is bij het opzetten van strategische samenwerkingen.

Innovatie & slimme inzet van Intellectueel Eigendom

Hoe kan je creatief en constructief met IE omgaan bij gezamenlijke innovatie? De focus ligt hierbij niet alleen op de bescherming van uitvindingen en kennis, maar juist ook op de inzet van IE als instrument om je activiteiten te versterken voor meer winst en impact. Mirjam maakt haar verhaal levendig en praktisch aan de hand van inspirerende voorbeelden uit de internationale innovatiepraktijk.
Doelgroep: iedereen die betrokken is bij innovatie, technologieontwikkeling, strategie en commercialisatie.

Eenvoudige en visuele contracten
Mirjam deelt graag haar ervaringen van de afgelopen tien jaar met het simplificeren en visualiseren van contracten, ook wel: Legal Design. Ze pleit voor het terugbrengen van de menselijke maat in het zakendoen en in contracten. Ze wil af van de onnodige en overdadige juridische codetaal, waardoor er vaak te weinig begrip is over wederzijdse rechten en verplichtingen en wantrouwen ontstaat. We zien dit zowel in de maatschappij tussen overheid en burgers als in het bedrijfsleven tussen partijen. Dit leidt tot grote risico’s voor betrokkenen, lange en complexe communicatie en onderhandelingen, verslechterde relaties, onbegrip, wantrouwen en conflicten. De oplossing is om terug te gaan naar de basis. Om alleen afspraken helder vast te leggen die belangrijk zijn voor een goed begrip door de eindgebruikers van de regels en contractuele afspraken. Wie zijn die eindgebruikers? Dat varieert van burgers, innovators, project-managers, engineers tot CEO’s van organisaties. We moeten stoppen met het maken van contracten door juristen voor juristen, zoals nu nog veel te vaak gebeurt. Hoe je dat aanpakt, daar vertelt Mirjam graag meer over.
Doelgroep: onder andere (wetgevings)juristen van de overheid, maatschappelijke organisaties en uit het bedrijfsleven. Maar ook innovators, engineers, leiders en verder iedereen die betrokken is bij innovatie.


Request booking for this expert

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.