René Jansen

Booking request

René Jansen

René Jansen

Rene Jansen

René Jansen is verhalenverteller over ‘het nieuwe organiseren’ bij Winkwaves. Omdat verhalen inspireren én houvast bieden bij het verbeelden van en richting geven aan verandering. De kern van zijn verhalen? Het wordt tijd om afscheid te nemen van traditionele organisatiemodellen en te groeien naar een ‘lenige en lerende organisatie’: het nieuwe samenwerken, leren van alles wat je met elkaar doet, snel schakelen door onderlinge verbondenheid en meebewegen met de steeds sneller veranderende omgeving waarin je als organisatie acteert. Mogelijk gemaakt door ‘social enterprise software’.

René verwijst graag naar Darwin: ‘Niet de sterkste of slimste overleeft, maar degene die zich het beste kan aanpassen aan veranderende omstandigheden’. Dit citaat past naadloos op de huidige tijdgeest. Organisaties moeten zich blijven aanpassen aan de continu veranderende omstandigheden. Dat vraagt om een communicatievere organisatie waarin medewerkers dwars door de hiërarchische lijnen heen elkaar weten te vinden en ook buiten de organisatie in netwerken samenwerken.

Maar hoe geef je richting aan zo’n ogenschijnlijk chaotisch mierenhoop van eigenwijze professionals in en rond de organisatie? Wat vraagt het van de cultuur, van het leiderschap en welke veranderende rol speelt ICT?

René is gelooft stellig dat medewerkers lekkerder werken en productiever zijn als ze zoveel mogelijk de ruimte krijgen om zelf invulling te geven aan hun werk en manier van werken. Ruimte creëert echter tegelijkertijd de behoefte aan grenzen, structuur en houvast. Zowel voor de medewerker om zijn rol en bijdrage aan het grotere geheel te begrijpen, als voor de organisatie om richting te kunnen geven en de krachten te bundelen. Om te voorkomen dat iedereen langs elkaar heen werkt of de organisatie als los zand uit elkaar valt.

Gelardeerd met praktijkverhalen uit allerlei sectoren waar hij zelf aan mee heeft gewerkt, schetst René hoe social enterprise software zowel een digitale werkplek biedt om op je eigen manier te werken, als een verbindende ruggengraat om leiding te geven, samen te werken, te leren en te organiseren. Het faciliteert de slagvaardigheid van professionals die onderling verbonden zijn. En net zo eenvoudig illustreert hij gaandeweg de bedrijfseconomische voordelen. Waardoor mensen met inspiratie en concrete ideeën en voorbeelden uit zijn presentaties komen.

Over René:René startte halverwege de jaren ’90 zijn carrière door organisaties als Bijenkorf, Unilever en DHL te helpen met hun eerste online initiatieven. Parallel werkte hij aan een proefschrift over internetstrategie, waar hij op het hoogtepunt van de eerste internethype op promoveerde bij de Universiteit van Amsterdam (en vervolgens als visiting professor over doceerde bij allerlei Nederlandse universiteiten, Business Schools en de University Malaya in Kuala Lumpur).
René startte in 2006 samen met 2 companen Winkwaves. Om de daad bij het woord te voegen. Hun gemeenschappelijke geloof in ‘lenig en lerend organiseren met social enterprise software’ resulteerde in Winkwaves Harmonics, social enterprise software, waarmee René en zijn collega’s ondertussen organisaties als AirFrance KLM, De Nederlansche Bank, het Renier de Graaff gasthuis, Vlisco, T-Mobile en Zorgverzekeraars Nederland helpen op weg naar de lenige en lerend organisatie.

René spreekt over het nieuwe organiseren, social enterprise software en social collaboration software, zakelijke communities en netwerkorganisaties, kennismanagement en leiderschap. In zijn verhalen beleef je de rijke combinatie van praktijk en wetenschap, de verbinding van strategische thema’s met de dagelijkse praktijk. Gebracht met snelheid, humor en diepgang. Op boardroomniveau, voor strategiesessies of gewoon ter inspiratie.

Testimonials voor René Jansen:

“Ik ben blij dat we je hadden als dagvoorzitter voor deze 2 dagen. Mooie voorbereiding, iemand waar je veel van kan leren op dit gebied maar blijft wel met beide benen op de grond en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Goede starters met rust, goede snelheid, mensen wel weten te boeien, hierdoor komen ze meteen goed op stoom. En met vriendelijkheid erg mooi de verhalen/ sprekers aan elkaar linken door een praktische samenvatting. Dank voor je energie vooraf en tijdens deze 2 dagen.” — Kaja Kalina, Wereld Natuurfonds (n.a.v. dagvoorzitterschap twee-daagse internet-strategie workshop)

Dr. René M. Jansen heeft tijdens diverse gelegenheden zich laten kennen als een spreker die zijn publiek inhoudelijk keer op keer weet te verrassen met nieuwe voorbeelden en inzichten. Hij weet deze op een boeiende manier te brengen; daarbij is de ‘message’ en de vorm waarin deze wordt gepresenteerd in volledige harmonie. De presentatietrend past bij het onderwerp! Zijn achtergrond en voorliefde voor theater (improvisatie) en muziek dragen ertoe bij dat hij op ‘het podium’ in zijn element is en als professional het publiek aan zich weet te binden. –Prof.dr. Ed Peelen, hoogleraar (direct) marketing, Nyenrode Business Universiteit

René Jansen is een overtuigende spreker, die op heldere wijze zijn visie uiteenzet. Tijdens het Emerce seminar Co-Creation, waar hij sprak, werd hij door de bezoekers gemiddeld beoordeeld met een 8. Hij heeft duidelijk plezier in het presenteren, wat hem maakt tot een zeer natuurlijke spreker. –Rebecca Rijnders, Programme manager events Emerce.

Op vrijdag 9 november heeft René Jansen voor ROMÆ (detacheringsbureau voor contentspecialisten) een presentatie gegeven. René is een echte vakfanaat, origineel en enthousiast. Door zijn manier van presenteren bleven de toehoorders geboeid luisteren van de eerste tot de laatste minuut. Erg positief vond ik dat hij zich goed ingeleefd en verplaatst had in de doelgroep waardoor de presentatie op maat was gemaakt. Als René merkte dat de aandacht verslapte speelde hij er heel alert op in en door middel van een grapje of scherpe vraag kreeg hij de aandacht weer terug. Hij is snel in praten, doen en denken en weet het enthousiasme voor zijn vak duidelijk over te brengen! –Annemieke Bischoff, Romae.

René heeft op ons business event een heldere uiteenzetting gegeven over de veranderingen in het gebruik van het Internet. Binnen het concept van het Bull-College gaf zijn ongedwongen manier van presenteren juist die push aan onze relaties die nodig is om hen actief te laten participeren in discussies. Zijn kennis over de door hem aangedragen onderwerpen werd door de toehoorders onbetwist erkend. –Jaap van der Laag, IT-evangelist, Bull, Architect of an Open World.

In een afgeladen vol zaaltje geeft allereerst René Jansen (Winkwaves) zijn visie op de belangrijkste trends. Jansen start zijn uitstekende verhaal met een overzicht van de in dit verband vier belangrijkste verschijningsvormen van social software, zeg maar het instrumentarium van het nieuwe internet. –Frank Janssen op Frankwatching Presentatie op Seminar “Haal meer uit de digitale Universiteit”.

René Jansen van Winkwaves is o.a. initiatiefnemer van Winkwaves Harmonics. Hij verzorgde wat mij betreft inhoudelijk de beste presentatie van de middag. Hij liet zien wat belangrijk is om een product te laten slagen: socialiteit. Dat wil zeggen dat er een community ontstaat rondom een product. Het product is de kern waar een sociale beleving gecreëerd wordt. Mensen verzamelen zich rondom objecten en plaatsen, zorg er dus voor dat u een sociale beleving faciliteert! Ga als organisatie toe naar de ondersteuner van sociale activiteiten en probeer een beetje controle op te geven. Trigger het sociale gedrag en begeleidt uw gebruikers met het groeien naar een meewerkende voorman. –Emerce, update co-creatie, verslag op Marketingfacts.

Impressie van René Jansen:
René Jansen van Winkwaves over social business op het nieuweorganiseren.nu event

Request booking for this expert

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.