Rudy van Belkom

Booking request

Rudy van Belkom

Rudy van Belkom

Rudy van Belkom sprekerRudy van Belkom is directeur van Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) waar hij onderzoek doet naar de invloed van technologie op onze samenleving. Hij legt daarbij de nadruk op ons eigen handelingsperspectief: het is niet de vraag welke toekomst we krijgen, maar welke toekomst we willen. Daarnaast benadrukt hij het belang van het denken op de lange termijn.

In opdracht van STT deed hij onder andere onderzoek naar de impact van technologie op de toekomst van de democratie. Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 ontwikkelde hij de Technologie Kieswijzer, een innovatief verkiezingskompas over tech-gerelateerde onderwerpen als privacy, nepnieuws en de kracht van Big Tech. Deze stemhulp trok veel media-aandacht: hij gaf interviews voor onder andere VPRO Tegenlicht en Nieuwsuur en werd zelfs genoemd bij Zondag met Lubach. Maar liefst 30.000 mensen maakten gebruik van de stemhulp.

De inzichten van de stemhulp vormden de basis voor zijn boek Alive and Clicking, waarin hij de toekomst van de (digitale) democratie onder de loep neemt en betoogt dat er hoop is voor de democratie. Het boek is inmiddels toe aan de vierde druk.

Rudy van Belkom spreker

Eerder onderzocht Rudy de toekomst van artificiële intelligentie (AI). Binnen dit onderzoek gaat hij in op wat AI precies is, wat de impact kan zijn op de samenleving en op wat de gewenste ontwikkelingsrichting van AI is (welke toekomst willen we eigenlijk met AI?). Tenslotte legt hij uit hoe je ethisch verantwoorde AI kan ontwerpen (inclusief een ethisch ontwerpspel voor AI).

Rudy van Belkom spreker

Rudy spreekt over het belang van toekomstdenken, over lange termijn denken en over de invloed van technologie op de democratie. Een aantal voorbeelden van zijn lezingen:

Toekomstdenken

We zijn het algemeen eens dat het belangrijk is om vooruit te kijken. Maar hoe doe je dat precies? Welke methoden kun je hiervoor inzetten? En hoe vertaal je deze inzichten naar de werkvloer? Volgens Rudy is de vraag niet zozeer hoe we de toekomst kunnen voorspellen, maar juist hoe we deze kunnen vormgeven. In deze interactieve lezing gaat toekomstonderzoeker Rudy van Belkom in op de kunst van het vooruitkijken, waarbij hij inspireert om je verbeeldingskracht te gebruiken en meer open te staan voor verandering.

De toekomst van de democratie

Het lijkt wel of onze democratie muurvast zit en door nepnieuws en online trollen gekaapt is. Maar er zijn ook steeds meer burgerinitiatieven, burgerberaad en juist onder jongeren is er meer betrokkenheid. De democratie is veel levendiger dan we denken. Op basis van zijn nieuwe boek ‘Alive and clicking’ neemt Rudy van Belkom je mee langs inspirerende verhalen en voorbeelden wereldwijd die de deur openen voor een hoopvolle toekomst.

De toekomst van AI

Wat is Artificiele Intelligentie, wat is de impact en op welke wijze gaat AI zich in de toekomst ontwikkelen? Of belangrijker: welke toekomst willen we eigenlijk met AI? Rudy geeft inzicht in de huidige ontwikkelingen rondom AI en geeft handvatten om ethiek te integreren in het ontwerpproces.
Zo verkennen we de toekomst! Explainer videoJongeren onterecht neergezet als ‘doelloos en apolitiek’. Digitale Democratie.


Request booking for this expert

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.