Nepnieuws en desinformatie

Boeken

Bel: 020-8202131

Wensen voor een op-maat gemaakte workshop, simulatie of war-game? Mail Tessa Sterkenburg

of vul direct onderstaand formulier in en wij bellen jou voor een vrijblijvende intake.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Het internet levert ons een schat aan informatie op. Maar, zoals nu blijkt, is die informatie ook eenvoudig te manipuleren. Soms loopt het vanzelf uit de hand: een roddel, een verkeerd geïnterpreteerd bericht, een grap die serieus genomen wordt.

Maar we weten inmiddels dat er ook expres desinformatie verspreid wordt om de publieke opinie te manipuleren of om chaos te creëren. Als er veel twijfel gezaaid wordt dan weet op een gegeven moment niemand meer wat waar is en wie te vertrouwen is. De rijksoverheid en de EU zien inmiddels het gevaar van desinformatie en proberen daar actie tegen te ondernemen.

Nepnieuws

Bedrijven en desinformatie

Maar desinformatie is niet alleen vervelend voor overheden. Alle organisaties hebben een basis van vertrouwen nodig. Dit geldt zowel voor de omgeving waarin een bedrijf opereert, als voor transacties als voor de interne bedrijfsvoering: hoe vervelend is het als je binnen je bedrijf geen overeenstemming hebt over wat de feiten zijn? De lockdown helpt niet: hoe meer online, hoe vatbaarder je bent voor desinformatie. Want als je verder niemand spreekt kan je je extra comfortabel in je eigen bubbel verschansen.

Wat kan je doen?

Gelukkig kan je desinformatie leren herkennen en je er zelfs tegen wapenen. Als je weet hoe desinformatie werkt, de technieken erachter begrijpt en snapt met welk doel het verspreid wordt, dan ben je er veel minder vatbaar voor. Dat kan op een aantal manieren: je kan een lezing aanvragen van DROG oprichter Ruurd Oosterwoud of een workshop, simulatie of war-game boeken.

Workshop Desinformatie

Wie zelf nepnieuws gemaakt en verspreid heeft, herkent het daarna sneller. In de Workshop Desinformatie wordt met veel voorbeelden uitgelegd hoe en waarom nepnieuws gemaakt wordt. Ook worden de technieken voor succesvolle desinformatie uitgelegd.

Vervolgens ga je zelf aan de slag: je groep ontwerpt een zo succesvol mogelijke desinformatie-campagne over een zelf te kiezen thema. Je bedenkt daarbij een strategie om de desinformatie zo goed mogelijk te verspreiden, bijvoorbeeld door nepprofielen zo effectief mogelijk in te zetten. En je zorgt dat je doel wordt bereikt. Je doel kan bijvoorbeeld zijn om het bedrijf, departement of land zoveel mogelijk te destabiliseren.

Ook de andere kant komt aan bod. Je leert hoe informatie campagnes als bestrijdingsmiddel ingezet kunnen worden, en hoe je als leider op een desinformatie campagne kan reageren. Ook hier ga je zelf aan de slag: je maakt je eigen desinformatie campagne weer onschadelijk.

Deze workshop wordt op maat gemaakt, duurt ongeveer een halve dag en kan online gegeven worden.

Simulatie of War Game

Liever een game? Naast de workshop is het ook mogelijk om een simulatie te doen met je team of bedrijf. In een beveiligde omgeving kan je in de huid kruipen van een “bad guy” om zo meer te leren over desinformatie. Ook kan je een war-game spelen: de groep wordt dan in twee teams verdeeld, Blue Team en Red Team, waarbij Red team de desinformatie-campagnes opzet en Blue Team de nepnieuws-acties van het Red Team ongedaan probeert te maken. Door halverwege van team te wisselen, leer je beide kanten van het verhaal kennen.

De scenario’s vinden plaats in een fictieve wereld (Botteborg) en zijn gebaseerd op realistische case studies. De simulaties en de game kunnen vanuit huis online gespeeld worden. (Een goed idee voor je volgende online team meeting?)

Over de experts

De workshops en simulaties worden uitgevoerd door de experts van DROG. DROG is opgezet door Ruurd Oosterwoud en is een platform van specialisten en ervaringsdeskundigen op het gebied van desinformatie. Het doel van de onderzoekers, journalisten, ontwerpers en innovators is het verspreiden van een vaccin tegen nepnieuws. Daarvoor worden de meest innovatieve methoden en technieken ontwikkeld. Ook wordt in samenwerking met onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge onderzoek gedaan naar nepnieuws en de meest effectieve manier om dat te stoppen.

Boek nu een workshop of online simulatie voor je team en zorg dat nepnieuws geen vat op jou en je organisatie krijgt.