Alejandro Tauber

Booking request

Alejandro Tauber

Alejandro Tauber

Alejandro Tauber

Alejandro is expert op het gebied van het web, media en hoe geld werkt op het internet. Hij is nu hoofdredacteur van EUobserver, een van Europa’s oudste en meest vooraanstaande online nieuwssites over de EU.

In media heeft hij ervaring met het maken van artikelen, podcasts en videos én het opzetten van financieel succesvolle redacties als uitgever. Ook werkte hij een poosje voor een startup die werkte aan de infrastructuur achter (media)sites van de toekomst.

Hij is ervaren in het toegankelijk en vermakelijk maken van onderwerpen waarvan mensen in eerste instantie denken dat ze te complex, saai of ver-van-hun-bed zijn; van EU regulering tot obscure Duitse internetkritiek tot financiële drijfveren achter waarom alles op internet altijd verpest wordt.

Tot 2019 was hij uitgever en hoofdredacteur van TNW (The Next Web). Daarvoor startte hij in 2013 de Nederlandse tak van Motherboard, de wetenschap- en techvertical van jongerenmedium VICE. Na TNW schreef hij een wekelijkse nieuwsbrief over corporate innovation en corporate venture capital voor startupnieuwssite Sifted, naast langere artikelen over internetkritiek voor publicaties als Vrij Nederland.

Artikelen van Alejandro in Vrij Nederland:
Het is aan onszelf om een eerlijker internet te bouwen, zegt internetcriticus Geert Lovink

Hoe een handjevol Big Tech-bedrijven de wereld in z’n greep houdt

Zo komen de platformreuzen ten val (en krijgen we er iets beters voor terug)

Door zijn achtergrond in media en tech, met een focus op de toekomst heeft Alejandro een frisse blik op waar het internet voor iedereen naartoe gaat – los van de hype en buzzwords als Web3, blockchain en horrorverhalen over AI.

Hij is een ervaren moderator en interviewer, met ervaring op grote evenementen (oa The Next Web). Daarnaast heeft hij video’s en podcasts geproduceerd en gepresenteerd.

Alejandro Tauber bij MoreIP, 2022:

Andere voorbeelden van Alejandro’s lezingen:

Waarom het internet stuk is en hoe we het weer kunnen maken

Nu publieke opinie en overheidsregulering (terecht) de macht beginnen te beperken die enorme technologiebedrijven over onze data uitoefenen, zou er een nieuw paradigma kunnen ontstaan – een paradigma dat de macht weer terug zou kunnen geven aan het internetgebruikers.

Kijkend naar het afgelopen decennium in media en technologie, behandelt Alejandro de opkomst en toekomst van ‘big tech’ en het effect ervan op de samenleving, plus een blik op een hoopvolle toekomst. Eentje die eigenlijk best veel op het verleden lijkt; wat als ieder individu en iedere organisatie de mogelijkheid krijgt om zelf een platform runnen? Eentje met eigen regels, eigen verdienmodellen en betere omgang met (persoonlijke) data. Alles lijkt erop te wijzen dat dit de toekomst is waar het internet op afstevent.


Wat als je brein direct op het internet zit aangesloten?

Alejandro’s bachelorscriptie ging over BCI’s; Brain Computer Interfaces. Oftewel hoe je een brein direct kan koppelen aan een computer.

In dit verhaal behandelt hij zowel de geschiedenis van BCIs als de cutting edge. Wetenschappers worden namelijk steeds beter in het vertalen van gedachtes om bijvoorbeeld een robotarm aan te sturen, maar ook om letterlijk gedachtes te lezen.

Dus hoe ver staan we nog af van een wereld waarin je informatie kan opzoeken (of zelfs direct downloaden) met je brein? Wat voor ethische, morele, en privacykwesties brengt dat met zich mee? En is dit iets wat we moeten willen met zijn allen?

Alejandro Tauber – Interview met Gillian Tans, TNW 2017

Alejandro Tauber – Bacteriën: een toekomst zonder afval – voor VICE Nederland 2020

Request booking for this expert

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.