Alejandro Tauber

Booking request

Alejandro Tauber

Alejandro Tauber

Alejandro Tauber

Alejandro is expert op het gebied van internet ontwikkelingen en wetenschapscommunicatie. Hij werkt bij Saulx (een startup/digital agency) aan de toekomst van het internet.

Op dit moment lijkt communicatie en commercie alleen via de grote platforms op internet te kunnen verlopen. Je kan niet om platforms zoals Facebook, Amazon en Uber heen en ze lijken, ondanks de weerstand, alleen maar machtiger te worden. Saulx werkt aan een nieuwe schaalbare infrastructuur waar nieuwe spelers een kans krijgen: een realtime platform voor interactieve platforms. Het doel is om het soort schaalbare infrastructuur waar de grote techbedrijven als Uber en Amazon op draaien binnen bereik te brengen voor iedereen.

Voordat hij het internet ging redden, was hij uitgever en hoofdredacteur van TNW (The Next Web). En daarvoor startte hij in 2013 de Nederlandse tak van Motherboard, de wetenschap- en techvertical van jongerenmedium VICE.

Door zijn achtergrond in media en tech, met een focus op de toekomst heeft Alejandro een frisse blik op waar het internet voor iedereen naartoe gaat – los van de hype en buzzwords als Web3, blockchain en horrorverhalen over AI.

Hij is een ervaren moderator en interviewer, met ervaring op grote evenementen. Tevens heeft hij ook video’s en podcasts geproduceerd en gepresenteerd.

Een aantal van Alejandro’s lezingen:

Waarom het internet stuk is en hoe we het weer kunnen maken

Nu publieke opinie en overheidsregulering (terecht) de macht beginnen te beperken die enorme technologiebedrijven over onze data uitoefenen, zou er een nieuw paradigma kunnen ontstaan – een paradigma dat de macht weer terug zou kunnen geven aan het internetgebruikers.

Kijkend naar het afgelopen decennium in media en technologie, behandelt Alejandro de opkomst en toekomst van ‘big tech’ en het effect ervan op de samenleving, plus een blik op een hoopvolle toekomst. Eentje die eigenlijk best veel op het verleden lijkt; wat als ieder individu en iedere organisatie de mogelijkheid krijgt om zelf een platform runnen? Eentje met eigen regels, eigen verdienmodellen en betere omgang met (persoonlijke) data. Alles lijkt erop te wijzen dat dit de toekomst is waar het internet op afstevent.


Wat als je brein direct op het internet zit aangesloten?

Alejandro’s bachelorscriptie ging over BCI’s; Brain Computer Interfaces. Oftewel hoe je een brein direct kan koppelen aan een computer.

In dit verhaal behandelt hij zowel de geschiedenis van BCIs als de cutting edge. Wetenschappers worden namelijk steeds beter in het vertalen van gedachtes om bijvoorbeeld een robotarm aan te sturen, maar ook om letterlijk gedachtes te lezen.

Dus hoe ver staan we nog af van een wereld waarin je informatie kan opzoeken (of zelfs direct downloaden) met je brein? Wat voor ethische, morele, en privacykwesties brengt dat met zich mee? En is dit iets wat we moeten willen met zijn allen?

Alejandro Tauber – Interview met Gillian Tans, TNW 2017

Alejandro Tauber – Bacteriën: een toekomst zonder afval – voor VICE Nederland 2020

Request booking for this expert

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.