Ed Sander

Booking request

Ed Sander

Ed Sander

Ed Sander spreker

Ed Sander staat bekend als dé expert op het gebied van digitale technologie in China. Hij is mede-oprichter van ChinaTalk, een dienstverlener gespecialiseerd in kennisoverdracht over China. Als digitaal China-techanalist, onafhankelijk schrijver, studiereisleider en spreker becommentarieert hij de ontwikkelingen in China.

Ed staat bekend als een ervaren en pragmatische keynote speaker. Aan de hand van feiten wijst hij op de laatste digitale en innovatieve ontwikkelingen in China en gaat daar graag met zijn publiek over in gesprek. Daarmee schetst hij niet alleen een intrigerend beeld van trends in China, maar ook van onze veranderende tijden.

Daarnaast deelt hij graag zijn persoonlijke ervaringen met China, waar hij een aantal jaren woonde. Hij werkte daar als marketingadviseur bij Chinese NGOs in de centrale stad Xi’an en is getrouwd met een Chinese. Hij werkte ook als online marketingmanager voor het Xi’an International Business Forum en gaf gastcolleges aan de Shaanxi Normal University. Nog steeds brengt hij elk jaar enkele maanden in China door.

Ed Sander spreker

Ed heeft honderden artikelen gepubliceerd over digitale technologie in China en over culturele verschillen tussen het westen en China. Hij ontwikkelde een reeks hooggewaardeerde studie- en inspiratiereizen voor ondernemers en professionals. Als deskundige op het gebied van digitale technologie in China wordt hij regelmatig uitgenodigd voor radio- en tv-programma’s van onder meer BNR, NPO en RTL-Z.

Voordat hij zich op China richtte, werkte Ed meer dan 20 jaar in database- en online marketing voor diverse multinationals in verschillende sectoren. Ook is hij voormalig docent aan de Beeckestijn Business School. Hij schreef mee aan het bekroonde boek Event Driven Marketing en het internationale vervolg Follow That Customer! Deze kennis, gecombineerd met zijn kennis over China, helpt hem de Chinese ontwikkelingen te vertalen naar westerse markten.

Ed Sander spreker

Prettige samenwerking, goede voorbereiding en zeer vloeiende spreker (Engels)
– Laurens Spiele, Directeur e-Commerce Nederland, Decathlon

De lezing van Ed Sander was geweldig. Zelfs voor het goed geïnformeerde technische publiek was het een inhoudelijk sterk en leuk verhaal.
– Adrianos Kyrmos, Tweakers.nl

Voorbeelden van keynotes van Ed Sander:

De evolutie van e-commerce in China: aanpassingsvermorgen, data en maximalisatie van klantwaarde

In de loop van een half decennium werd China de grootste e-commercemarkt ter wereld. In deze keynote doorloopt Ed Sander verschillende fasen van de evolutie van de Chinese e-commerce en laat hij zien hoe deze voortdurend evolueert onder veranderende klantbehoeften, marktontwikkelingen en hevige concurrentie. Ed toont het belang van data en ecosystemen in de initiatieven van Chinese e-commercebedrijven en deelt vormen van e-commerce zoals live commerce, customer-to-manufacturer (C2M) en ‘new retail’ die in China zijn ontstaan en nu impact hebben op de wereldwijde markt.

De Live Commerce-revolutie

Live-streaming e-commerce, of ‘live commerce’, ontwikkelde zich in de tweede helft van het afgelopen decennium toen bedrijven als Alibaba zich realiseerden dat ze content nodig hadden om klanten terug te laten komen naar hun e-commerceplatforms. Het heeft enorme veranderingen teweeggebracht in online shopping in China, met livestreaming hosts die miljarden aan producten verkopen, zelfs op één dag. Wat maakt live commerce zo succesvol in China? En waarom komt het (nog?) niet van de grond in het westen, ondanks dat bedrijven als Amazon, Facebook en YouTube pogingen doen?

Businessmodellen voor on-demand (boodschappen) bezorging in China

Terwijl Europa en de VS worstelen om het juiste businessmodel te vinden voor boodschappenbezorging en andere ‘ on-demand delivery’, probeert China al sinds 2014 verschillende concepten uit. In deze keynote deelt Ed Sander vijf verschillende businessmodellen die in China zijn uitgeprobeerd, legt uit of en hoe ze succesvol zijn geweest en vertaalt dit naar zijn kijk op westerse initiatieven als flitsbezorgers en ship-from-store. Vind het wiel niet opnieuw uit: leer van wat wel en niet werkte in China.

Ed heeft de gave om vrij lastige businessmodellen op een eenvoudige manier uit te leggen aan de hand van voorbeelden, foto’s, video’s etc. Daarnaast is hij een prettige spreker om naar te luisteren.
– Jack Neele, Robeco

De New Retail-revolutie

In 2016 zei Alibaba’s Jack Ma v dat er in de toekomst geen online en offline retail meer zou zijn, alleen ‘new retail’, een samensmelting van on- en offline kanalen. In de jaren die volgden zag China veel ‘new retail’ initiatieven waaronder onbemande winkels, versmarkten zoals Hema (Freshippo) en integratie van convenience stores in de ecosystemen van de grote internetbedrijven. Momenteel is het slagveld uitgebreid naar on-demand en intracity e-commerce. Wat is er overeind gebleven van al deze experimenten en wat kunnen we ervan leren?

Leuk verteld, heel interessante inhoud, veel energie.
– Marcella Kronenburg, AkzoNobel

Het Chinese fintech Wilde Westen: The Good, the Bad and the Ugly

In 2017 toonde onderzoek aan dat de acceptatie van fintech in China de hoogste ter wereld was. Dat was opmerkelijk als je bedenkt dat China slechts 4 jaar eerder nog een onderontwikkeld financieel systeem had. Ed Sander legt uit hoe internetbedrijven de financiële markt op zijn kop zetten met online en mobiel betalen, vermogensbeheer, zakelijke en consumentenfinanciering en verzekeringsproducten. Hij legt ook uit waarom en hoe de Chinese overheid ingreep in de fintech-sector en wat er gebeurde met Jack Ma en de geannuleerde beursgang van zijn Ant Group.

We kregen veel positieve reacties van de deelnemers en kunnen dan ook terugkijken op een geslaagd evenement. Jouw bijdrage was de kers op de taart, precies waar ik op hoopte!” – Raymond Custers, manager Innovatie & Business Development, Rabobank

De Superapp-revolutie

De Chinese online wereld wordt gedomineerd door superapps als WeChat, Alipay en Meituan. Chinese consumenten kunnen hun hele leven organiseren met WeChat, welke onbeperkte functionaliteit verpakt in één app. WeChat is geëvolueerd via verschillende fasen van chatten, sociale netwerken, mobile commerce en zogenaamde miniprogramma’s, waardoor het eigenlijk een op zichzelf staand besturingssysteem is geworden. Westerse bedrijven als Facebook hebben deze ontwikkeling met afgunst gadegeslagen en Elon Musk maakte onlangs melding van mogelijke plannen om van Twitter een superapp te maken. Wat betekent dit? Is het überhaupt mogelijk? En wat zijn de kansen maar ook potentiële gevaren?

 

Cross-border e-commerce uit China

Nu de Chinese e-commerce markt verzadigd raakt en de Chinese overheid internetbedrijven heeft gevraagd fabrikanten te helpen de westerse consument te bereiken, neemt het aantal cross-border e-commerce websites uit China explosief toe. Shein heeft de fast-fashion-markt verstoord en bedrijven als Alibaba, Bytedance, JD.com en Pinduoduo hebben wereldwijd verschillende initiatieven uitgerold. Ed Sander, die de zorgen over de dreiging van Chinese e-commercesites voorheen altijd heeft getemperd, is er nu van overtuigd dat er een nieuw tijdperk is ingegaan. Welke kennis over nieuwe concurrenten kunnen we distilleren uit de initiatieven van deze bedrijven en hoe zou de toekomst eruit kunnen zien als we kijken naar de evolutie van apps als TikTok op hun thuismarkt?

Andere onderwerpen waar Ed over spreekt: internetcensuur, China’s ‘tech rectifcation’, sociale media, social commerce, Chinese culturele concepten en gedrag, de economische opkomst van China, het sociale kredietsysteem, ethiek en moraliteit in China, consumer-to-manufacturer (C2M), ecosystemen, mobiel betalen, sharing economy, kunstmatige intelligentie China versus VS.

Ed Sander over ‘common prosperity’ tijdens Robeco Outlook 2022.

Ed Sander over digitale innovatie in Chinese gezondheidszorg

Ed Sander over boodschappenbezorging in China

New Retail in China

Request booking for this expert

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.