Ed Sander

Booking request

Ed Sander

Ed Sander

Ed Sander

Ed Sander is mede-oprichter van ChinaTalk, een organisatie gespecialiseerd in kennisoverdracht over China en met name over e-commerce, cultuurverschillen en digitale innovatie in China. Hij verzorgt lezingen, gastcolleges en trainingen over Internet(censuur), e-commerce, social media en digitale en mobiele innovatie in China.

Ed heeft een achtergrond in database- en online marketing. Hij is co-auteur van het prijswinnende boek Event Driven Marketing en de internationale opvolger Follow That Customer! Hij is voormalig docent bij Beeckestijn Business School.

In 2011 besloot hij twee jaar vrijwilligerwerk te gaan doen in China. Daar werkte hij als marketing consultant voor een aantal non-profit organisaties in Xi’an. Hij trad tevens op als online marketing manager voor het Xi’an International Business Forum en gaf een aantal colleges aan de Shaanxi Normal University. In 2015 was hij bestuurslid van Guanxi.nl, de zakelijke netwerkorganisatie voor China.

Ed Sander

Ed publiceerde ruim 150 artikelen over China voor websites als Customer Talk, China2025.nl, CRTV en gedrukte media als China Nu en Asian News. Elk jaar bundelt hij deze artikelen in gratis te downloaden e-books waarvan er inmiddels 4 verschenen zijn.

Ed organiseert regelmatig studiereizen naar China voor organisaties. Hij verzorgt dan altijd zelf een aantal verdiepende sessies die hoog gewaardeerd worden. Vervolgens weet hij door zijn goede kennis van de dagelijkse realiteit in China de deelnemers steeds mee te nemen naar de juiste locaties waar de ontwikkelingen die er echt toe doen op dit moment ook daadwerkelijk ervaren kunnen worden.

Ed spreekt over digitalisering, de verschillen tussen Nederland en China op dat gebied, new retail, mobile payment, e-commerce, social media, de kansen in China en wat we kunnen leren van grote bedrijven zoals Alibaba, Tencent en apps als WeChat.

We hebben Ed Sander uitgenodigd voor onze bijeenkomst Digital Marketing in China. Het is een zeer geslaagd evenement geworden en Ed was zeer professioneel, kundig en prettig om mee te werken. Ik heb veel van hem geleerd!
— Jim Koop, Manager International Operations, World Horti Center

Een aantal voorbeelden van zijn lezingen:

Tech ten tijde van Corona: wat kunnen we van China leren?
De coronacrisis had grote gevolgen voor de technologie in China. Bedrijfsmodellen die voorheen beperkt succes hadden, werden nu wel goed geaccepteerd. Voorbeelden zijn: thuis werken en leren door middel van livestreaming en bezorging van boodschappen. ‘Contactloze levering’ werd geïmplementeerd en het gebruik van drones en autonoom rijdende bezorgkarren is toegenomen. Maar er waren ook nieuwe manieren om ‘big data’ te bewaken en te gebruiken om de verspreiding van het virus te beperken. Wat kunnen we leren van technologie in tijden van corona in China? En hoe kunnen we ons het beste voorbereiden op de nabije toekomst?

Hoewel zijn studiereizen naar China dit voorjaar werden geannuleerd, heeft Ed goede connecties in China en bestudeert hij voortdurend de huidige ontwikkelingen. Zie ook zijn artikelenreeks over de corona-crisis in China. En, uiteraard, kan hij deze presentatie online geven.

Kunstmatige Intelligentie (AI)
China wil in 2030 wereldleider zijn in kunstmatige intelligentie en er is een wedloop ontstaan met de Verenigde Staten. Maar wie heeft momenteel de beste kaarten in handen? En wat zijn die kaarten eigenlijk? In deze lezing worden de factoren voor succes in AI door Ed Sander uiteengezet. Ook geeft hij inzicht in de belangrijkste Chinese spelers op het gebied van AI en de meest opmerkelijke toepassingsvormen van in de publieke en private sector. Luister als voorproefje naar deze podcast van BNR waarin Ed Sander te gast was.

Het Social Credit System
Er zijn nogal wat misverstanden over het sociale krediet systeem (of beter gezegd: de sociale krediet systemen) in China. Er zijn niet alleen een aantal hardnekkige onwaarheden die steeds in de pers blijven verschijnen, maar er is ook weinig nuance en: China is Nederland niet! Ed Sander rekent af met de onwaarheden, brengt nuancering aan en bekijkt het systeem ook vanuit de Chinese kant. Zie ook het verhaal op zijn blog en zijn keynote bij de Haagse Hogeschool.

New Retail
De ontwikkelingen in de retail gaan heel snel op dit moment, met name in China. Ed vertelt over nieuwe retail concepten en de vlucht die het online shoppen in China genomen heeft, over onbemande winkels en de branchevervaging die daar veel sterker is dan hier en over Alibaba, WeChat en Alipay. Ed spreekt vanuit zijn praktijkervaring: hij is meerdere keren per jaar in China en heeft de meer dan 40 locaties waar hij over schrijft ook daadwerkelijk bezocht. Zie hier voor zijn blogs over retail en zijn keynote op SMC050.

Innovatie uit het Oosten
Dit is een keynote over digitale innovatie vanuit China en hoe het land van copycat is veranderd in een innovator die steeds vaker bepaalt hoe er in het westen ‘geïnnoveerd’ wordt. Met het voorbeeld van Een dag uit het leven van een Chinese jongedame legt hij uit welke impact de innovatie uit het Oosten het Westen kan hebben of momenteel al heeft. Zie hier het verslag van een eerdere sessie.

Request booking for this expert

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.