Ed Sander

Booking request

Ed Sander

Ed Sander

Ed Sander

Ed Sander is mede-oprichter van ChinaTalk, een dienstverlener gespecialiseerd in kennisoverdracht over China. Hij verzorgt lezingen/gastcolleges, keynote presentaties en studiereizen over internet, e-commerce, social media, new retail en digitale innovatie in China.

Ed heeft een achtergrond in database- en online marketing en is voormalig docent bij Beeckestijn Business School. Hij is daarnaast co-auteur van het prijswinnende boek Event Driven Marketing en de internationale opvolger Follow That Customer!

In de periode 2011-2013 was Ed internationaal vrijwilliger en werkte in die hoedanigheid als marketingconsultant voor een aantal Chinese non-profit organisaties in de Chinese stad Xi’an. Hij trad tevens op als online marketingmanager voor het Xi’an International Business Forum en gaf gastcolleges aan de Shaanxi Normal University.

Ed schreef de afgelopen tien jaar honderden artikelen over China voor diverse media en wordt als China tech deskundige regelmatig uitgenodigd bij radio- en TV-programma’s van o.a. BNR, NPO en RTL-Z. Voor het bedrijfsleven verzorgt Ed trendrapportages over (digitale) ontwikkelingen in China.

Ed organiseert daarnaast ook hooggewaardeerde zakelijke studiereizen naar China. Deze bestaan uit verdiepende sessies en bezoeken aan locaties waar de ontwikkelingen die er echt toe doen ook daadwerkelijk ervaren kunnen worden.

Ed spreekt over digitalisering, de verschillen tussen Nederland en China op dat gebied, new retail, e-commerce, social media, boodschappenbezorging, live commerce, de kansen in China en wat we kunnen leren van en over grote Chinese techbedrijven en Chinese businessmodellen.

Ed Sander bij de Robeco Outlook 2022:
Ed Sander speaker Robeco Outlook 2022

We hebben Ed Sander uitgenodigd voor onze bijeenkomst Digital Marketing in China. Het is een zeer geslaagd evenement geworden en Ed was zeer professioneel, kundig en prettig om mee te werken. Ik heb veel van hem geleerd!
— Jim Koop, Manager International Operations, World Horti Center

Digitale innovatie in de Chinese gezondheidszorg:

Een aantal voorbeelden van zijn lezingen:

De parallelle wereld van het Chinese internet

Het Chinese internet verschilt zo sterk van wat we in het westen gewend zijn dat het vaak gekscherend The Chinternet of Splinternet wordt genoemd. In deze lezing legt Ed uit hoe het Chinese internet zich afsplitste van het wereldwijde internet en wat de 10 belangrijkste kenmerken van het Chinese internet zijn waar men zich bewust van moet zijn. Onderwerpen zijn onder meer e-commerce, superapps, live-commerce en meer.

De live commerce-revolutie in China

Sinds 2016 heeft live commerce, e-commerceverkoop door live-streamers, China veroverd. Volgens schattingen zal in 2023 20-25% van alle online verkopen in China worden getriggerd door livestreams. Ondertussen worstelen westerse markten met deze nieuwe verkoopaanpak: in 2020 bereikte live commerce $ 11 miljard in de Verenigde Staten, terwijl China in hetzelfde jaar $ 355 miljard aan live commerce-verkopen zag. In deze lezing legt Ed uit waar live commerce in China vandaan komt, waarom het zo populair is en welke factoren live commerce zo succesvol maken, maar in het westen nog vaak ontbreken.

Businessmodellen voor (verse) boodschappen bezorgen

Hoewel de pandemie de adoptie van bezorging van (verse) boodschappen in China heeft versneld experimenteert het land al meer dan 5 jaar met verschillende businessmodellen. In deze lezing beschrijft Ed de Chinese markt en 6 verschillende businessmodellen voor de bezorging van boodschappen, waaronder ‘ship-from-shop’, self-operating platforms, offline retailmarktplaatsen en community-groupbuying. Ed verkent daarnaast ook het potentieel van het nieuwe C2M-bedrijfsmodel (consumer-to-manufacturer). Hoe goed presteren al deze modellen en hoe verhouden ze zich tot recente start-ups in het westen?

Kunstmatige Intelligentie (AI)

China wil in 2030 wereldleider zijn in kunstmatige intelligentie en er is een wedloop ontstaan met de Verenigde Staten. Maar wie heeft momenteel de beste kaarten in handen? En wat zijn die kaarten eigenlijk? In deze lezing worden de factoren voor succes in AI door Ed Sander uiteengezet. Ook geeft hij inzicht in de belangrijkste Chinese spelers op het gebied van AI en de meest opmerkelijke toepassingsvormen van in de publieke en private sector. Luister als voorproefje naar deze podcast van BNR waarin Ed Sander te gast was.

New Retail

De ontwikkelingen in de retail gaan heel snel op dit moment, met name in China. Ed vertelt over nieuwe retail concepten en de vlucht die het online shoppen in China genomen heeft, over onbemande winkels en de branchevervaging die daar veel sterker is dan hier en over Alibaba, WeChat en Alipay. Ed spreekt vanuit zijn praktijkervaring: hij is meerdere keren per jaar in China en heeft de meer dan 40 locaties waar hij over schrijft ook daadwerkelijk bezocht. Zie hier voor zijn blogs over retail en zijn keynote op SMC050.

Innovatie uit het Oosten

Dit is een keynote over digitale innovatie vanuit China en hoe het land van copycat is veranderd in een innovator die steeds vaker bepaalt hoe er in het westen ‘geïnnoveerd’ wordt. Met het voorbeeld van Een dag uit het leven van een Chinese jongedame legt hij uit welke impact de innovatie uit het Oosten het Westen kan hebben of momenteel al heeft. Zie hier het verslag van een eerdere sessie.

New Retail in China – Ed Sander – Chinatalk (SMC050, July 2018)

WeChat – Digitaal geluk in China (Sogeti VINT Symposium 2017)

Request booking for this expert

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.