Ellen ter Gast

Booking request

Ellen ter Gast

Ellen ter Gast

Ellen ter Gast

Dr. Ellen ter Gast is medisch bioloog en filosoof met een zeer brede werkervaring. Zij doceerde onder andere ethiek en wetenschapsfilosofie aan de universiteit en Art & Science aan een kunstacademie en werkte als ethisch adviseur voor een bank. Haar geheime wapen is zonder twijfel haar multidisciplinaire achtergrond.

Al meer dan 15 jaar geeft zij lezingen en leidt zij debatten over onderwerpen op het grensvlak van technologie, maatschappij en de kunsten. Onlangs verscheen haar boek De Dappere Kijker, waarom NETFLIX ons meer te bieden heeft dan Kant, waarin ze betoogt dat we voor het ontwikkelen van onze moraal beter series kunnen kijken dan filosofieboeken lezen.

Ellen is een gedreven spreker met inhoud. Voor haar betogen maakt ze altijd gebruik van actuele inzichten uit de wetenschap. Daarnaast zijn beeldende kunst, film en literatuur belangrijke ingrediënten voor haar lezingen. Vooral de hedendaagse NETFLIX series zijn een rijke bron waaruit ze put. Ellen weet een zakelijke uitstraling moeiteloos en met humor te combineren met een ontwapenende stijl en is daarmee de ideale spreker voor organisaties die iets anders willen dan “een man in pak”.

Ellen ter Gast

Een aantal lezingen die Ellen recent heeft verzorgd:

Moral Leadership. De uitdagingen van de 21ste eeuw vragen om een nieuw type leiderschap: moreel leiderschap. Een combinatie van zowel het inzicht, de vaardigheid, als de daadkracht om het goede te doen. Dat gaat veel verder dan een het opstellen van een gedragscode of een mission statement waaruit goede voornemens spreken. Het gaat om daden. In deze lezing laat Ellen aan de hand van actuele voorbeelden en inzichten uit de ethiek hoe in uw organisatie ‘het goede doen’ in praktijk kan worden gebracht.

Robot love. In debatten over robottechnologie spelen Sciencefiction scenario’s een belangrijke rol. Dat is niet verwonderlijk, want in Hollywood begrijpen ze dat de mens een door en door technisch wezen is dat is gefascineerd door de vervagende grens tussen mens en machine. Op het witte doek komen de grote verhalen over mens-machine-technologie tot leven. Wat vertellen deze verhalen ons over onze diepste fantasieën? Gaan robotverhalen niet altijd over onszelf, de mens? Waarom fantaseren mannen over vrouwelijke robots? Wat leert dat ons over de liefde? Zullen robots ooit van ons houden?

Beter dan God? Of het nu gaat over klonen, een gene editing technologie zoals CRISPR-cas, Deep Brain stimulation, of genetic screening, in alle discussies over de maatschappelijke implicaties van biotechnologie wordt de vraag gesteld of we wel ‘voor God mogen spelen’ en of we met het overschrijden van wetenschappelijke grenzen niet ook morele grenzen overschrijden. In haar antwoord op deze vragen neemt Ellen veelgebruikte noties als perfectie, verbetering, evolutie, maakbaarheid, gezondheid, vrije wil en God kritisch onder de loep. Wat bedoelen we als we het hebben over de blauwdruk van het leven? We zijn toch geen machines?

Women@work, over de vrouw als designvraagstuk. In deze interactieve lezing staat de vraag hoe vrouwen zichzelf vormgeven centraal. Of meer specifiek, hoe hedendaagse werkende vrouwen met ambitie dat doen. Hoe zien ze er uit? Hoe gedragen ze zich? En, door wie laten ze zich inspireren? Aan de hand van een reeks sterke vrouwelijke karakters uit populaire NETFLIX series bespreekt Ellen de wijze waarop vrouwen worstelen met het combineren van de verschillende rollen die de vrouwen worden toegedicht. Deze ‘supervrouwen’ hebben het zwaar. Ze moeten namelijk over een indrukwekkende reeks (vaak zeer tegenstrijdige) eigenschappen beschikken.
De lezing is niet alleen voor vrouwen bedoeld, juist mannen vormen de doelgroep.

Net als in de film, de science & fiction van orgaantransplantatie. In deze lezing laat Ellen aan de hand van voorbeelden uit de Sciencefiction, true stories uit de Daily mail en zelfs punkmuziek zien hoe orgaantransplantatie al ruim een eeuw onze fantasie prikkelt en vragen doet stellen over de verhouding tussen lichaam en geest. Omgekeerd laat Ellen zien hoe fictie mede bepaalt hoe wij tegen orgaantransplantatie aankijken. Welke lessen kun je daar als medisch specialist uit trekken?

Fragment Spijkers met Koppen.

Hoe werkt klonen? Ellen ter Gast legt het uit in Pauw.

Request booking for this expert

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.