Emma Bruns

Emma speaks Engels, Nederlands

Topics: Gezondheidszorg

Services: Panel, Presentatie

More info: LinkedIn, Website, Twitter,

Booking request

Emma Bruns

Emma Bruns

emma

Emma Bruns (1986) is actief als arts, schrijver en publicist. Op haar zeventiende kwam ze naar Amsterdam om geneeskunde te studeren; een hele overgang na zes jaar streng nonnencollege in Antwerpen. Toch vormden de eindeloze uren Latijn en wiskunde op dit ouderwetse humaniora een belangrijk fundament voor de projecten die ze in Amsterdam opzette.

In tegenstelling tot de trend naar superspecialisatie in de geneeskunde (cardiologen die zijn opgeleid om alleen de aortaklep te opereren) probeerde Emma tijdens haar studie geneeskunde juist te verbinden met andere kennisgebieden. Haar grote voorbeelden zijn mensen als Da Vinci, Galenus en Darwin: wetenschappers die hun nieuwsgierigheid cultiveerden tot ver buiten hun gebied van expertise. Zo volgde ze een vak kwantummechanica (voor de kleine zaken) maar was ze ook AIESEC ambassadeur in Servië en volgde ze met BKB de campagne van Obama in 2008 (de grote zaken). Temidden van dit alles bleef de fascinatie voor het menselijk lichaam aanwezig en om die reden gaf ze anatomieles op de kille snijzalen van het AMC.

Omdat ideeën slechts waarde krijgen wanneer ze omgezet worden in de praktijk, zette Emma haar interesse ook om in een aantal projecten. Zo was ze betrokken bij stichting M.O.E.T. (bouw technische school in Burkina Faso) en organiseerde ze verschillende symposia met jongerenorganisatie happyChaos in Amsterdam. Tevens schrijft ze ook regelmatig voor NRC.Next en NRC Handelsblad en gaf ze een aantal presentaties bij onder andere TEDx en op Lowlands. Gedurende haar studententijd bleef reizen immer een belangrijke manier om nieuwe kennis te verwerven en daarom volgde ze stages in onder meer Duitsland, Peru, Curacao en Bolivia.

Emma_speaking

Maar wat moet er nu komen van al deze versnipperde energie? Als arts ambieert Emma om deel te nemen aan de wereld zodat ze verschillende perspectieven zo goed mogelijk kan begrijpen. Het is een manier om de pols van de maatschappij te blijven voelen.

Als schrijver probeert ze juist die wereld te observeren. Door meer afstand te nemen en het perspectief te veranderen, is het mogelijk om oplossingen te vinden in andere werelden en experts ervan te overtuigen hun eigen dogma’s nog eens kritisch te bekijken.

Zorg is een relevant onderwerp. We vinden het allemaal belangrijk en willen allemaal dat er goed voor ons en onze dierbaren gezorgd wordt als wij ziek zijn. Zorg is ook een sector die steeds duurder wordt. We weten niet hoe we alle pillen, alle operaties en alle chemotherapieën in de toekomst gaan betalen. Maar als onze eigen moeder ziek wordt, willen we de beste zorg van de wereld. Het zou daarom geen kwaad kunnen een creatieve geest los te laten op een wereld waar de pieper nog steeds het meest gebruikte instrument is.

Emma Bruns op TEDxMaastricht:

Emma Bruns op TEDx Amsterdam:

TEDxAmsterdam: Emma Bruns on Melody Memories from TEDxAmsterdam on Vimeo.

Request booking for this expert

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.