Felienne Hermans
Felienne Hermans werkt op het snijvlak van computertechnologie en menselijk denken. Toen zij in 2012 programmeerlessen aan kinderen ging geven, bleek dat moeilijker dan gedacht. Om beter te begrijpen hoe ze kinderen kon leren programmeren verdiepte ze zich in cognitieve wetenschappen. Ze maakte er haar onderzoeksonderwerp van en schreef er een boek over.
Haar boek ‘The Programmer’s Brain – What every programmer needs to know about cognition’, legt uit hoe je zelf gemakkelijker een nieuwe programmeertaal aanleert, maar ook hoe je het cognitieve proces bij anderen beter kan begeleiden.
Felienne is Professor of Computer Science Education bij de Vrije Universiteit van Amsterdam en geeft een ochtend per week programmeeronderwijs op Lyceum Kralingen in Rotterdam.
Ze promoveerde in 2013 op het opsporen van fouten in Excelsheets wat uiteindelijk resulteerde in de startup Infotron.
Vervolgens legde ze zich toe op het programmeren voor kinderen. Van 2012 tot 2018 organiseerde ze de Joy of Coding-conferentie. In 2020 ontwikkelde ze de Hedy programmeertaal. Hedy is uitgegroeid tot een wereldwijd open source project dat in 30 talen vertaald is, het wordt wereldwijd gebruikt in honderden klassen en inmiddels is zelfs Guido van Rossum, de maker van Python, overtuigd van de meerwaarde van Hedy.
In 2021 won ze de Nederlandse Prijs voor ICT onderzoek.
Felienne is host van de SE-radio podcast, een van de populairste podcasts over software op het web, ze zit in het bestuur van I&I (de vakvereniging van informaticadocenten) en ze is lid van TC39, de commissie die JavaScript ontwikkelt.
Daarnaast blogt ze op felienne.com en schrijft ze columns voor AG Connect en de Ingenieur.
Interviews:
Interview bij De Technoloog van BNR
Felienne spreekt over het belang van (leren) programmeren en over de betekenis en rol van AI, software en open source in de maatschappij en in de wetenschap.
Voor een technisch publiek spreekt ze over het technische design van Hedy: bijvoorbeeld over het mogelijk maken van programmeren zonder veel syntax, of over het implementeren van programmeren in het Arabisch, Japans of Chinees (beiden zijn unieke features van Hedy). Verder spreekt ze over het managen van grote internationale open source projecten.
Felienne geeft ook workshops en kan ook gevraagd worden als dagvoorzitter of moderator van panels.
Felienne’s keynote bij StrangeLoop:
Felienne’s keynote bij Booster:
Panelmoderator bij Code Mesh V 2020 (online):
Een paar lezingen die Felienne eerder gaf:
Wat gebeurt er in je brein als je programmeert (doelgroep: programmeurs)
Programmeurs weten veel van code maar niet altijd veel van mensen en hun brein. Niet zo handig als je software maakt die ook voor nadere te begrijpen moet zijn. In deze sessie legt Felienne Hermans uit hoe je brein informatie verwerkt en hoe die principes toe te passen zijn op het lezen en schrijven van code. Wil jij nog effectiever code lezen en schrijven? Met een beter begrip van cognitie lukt dat zeker.
Hedy: een graduele programmeertaal voor kinderen (doelgroep: onderwijs)
Als kinderen leren programmeren, beginnen ze vaak met een toegankelijke blokkentaal, zoals Scratch. Als ze verder willen komen willen ze meestal overstappen na een teksttaal zoals Python, maar die zijn voor de leeftijdsgroep 10 tot 14 vaak nog te complex. Felienne Hermans ontwikkelde daarom de programmeertaal Hedy die een brug vormt tussen blokken en tekst. Hedy wordt inmiddels wereldwijd door duizenden docenten gebruikt in hun klas en is vertaald in 29 talen. In deze sessie legt Felienne uit hoe ze tot het idee van Hedy kwam, hoe het werkt en hoe jij er zelf mee kan werken. Na deze sessie kan jij als docent dan ook zelf met Hedy aan de slag in jouw klas.
Hedy: een graduele programmeertaal voor kinderen (doelgroep: programmeurs)
De zelfde presentatie als hierboven, maar dan speciaal voor programmeurs. In deze sessie legt Felienne uit hoe ze tot het idee van Hedy kwam, en hoe ze een tekstuele programmeertaal heeft gebouwd die weinig syntax heeft en oa in het Arabisch en Chinees werkt. Dat is makkelijk voor kinderen maar een complexe technische uitdaging.
De impact van software op diverse vakgebieden
Software wordt in alle vakgebieden steeds belangrijker, van een hotel boeken via Airbnb tot je boodschappen snel thuis bezorgd krijgen met Gorrillaz. Deze impact speelt eigenlijk in alle vakgebieden, van de zorg tot het onderwijs en van transport tot energie.
Maar wat is software nu eigelijk precies? Hoe maak je zelf een app en hoe ingewikkeld is dat? In deze sessie legt Felienne de basisbegrippen van software uit, van de nulletjes en eentjes tot kunstmatige intelligentie en machine learning. Na deze sessie snap jij beter hoe de digitale wereld werkt, hoe je er zelf meer over kan leren, en hoe dat relevant is voor jouw domein.