Gina Doekhie
Gina is cybercrimespecialist en digitaal detective. Hiervoor was ze zeven jaar lang digitaal forensisch rechercheur bij Fox-IT, waar ze cybercriminelen opspoorde en aan digitale fraudezaken werkte. Sinds kort zit ze in het Cybercrime Team van de Nederlandse Politie waar ze complexe cybercrime zaken onderzoekt, zoals ceo-fraude en afpersing met ransomware. Daarnaast werkt ze als gerechtelijk deskundige, dit betekent dat ze in de rechtbank advies geeft over de bewijskracht van digitaal bewijsmateriaal.
Gina studeerde af met een dubbele master aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar bachelor Kunstmatige Intelligentie specialiseerde ze zich tijdens haar master in Forensic Intelligence en startte ze een tweede master: Forensic Science.
In 2020 werd Gina door het Financieel Dagblad gekozen als jong talent. In 2018, 2019 en 2020 werd ze genoemd in de Opzij Top 100 meest invloedrijke vrouwen in de categorie Top 10 Tech. Het jaar ervoor werd ze genoemd in “Inspiring Fifty: The Netherlands 2017”, de 50 meest inspirerende vrouwen in technologie. Gina motiveert jonge meiden graag om te gaan werken in tech. Ze verschijnt dan ook regelmatig in bladen zoals de Viva, LINDA.meiden en de Vogue.
Lees hier meer over Gina in de jonge talentenspecial van het FD 2020
Gehackt worden door ChatGPT?
Niet alleen studenten, maar ook cybercriminelen hebben ChatGPT uitgevonden om hun werk te verlichten! Zo kan je met ChatGPT een heel netwerk scannen op kwetsbaarheden en kan je kwaadaardige code schrijven die niet herkend wordt door jouw anti-virussoftware. Hoe kan ChatGPT cybercriminelen helpen in een cyberaanval? En hoe zouden we ons kunnen beschermen tegen cybercriminelen? Gina neemt jou mee in de donkere wereld van ChatGPT en cyber.
De missie van Gina is om de online wereld een beetje veiliger te maken door bewustwording voor cybercriminaliteit te vergroten en te leren hoe je jezelf kunt beschermen tegen digitale dieven. Ze vertelt dan ook graag en aanstekelijk over haar werk en wordt regelmatig gevraagd om te spreken over digitale veiligheid en weerbaarheid, cybercrime, cybersecurity, digitaal forensisch onderzoek en Artificial Intelligence.
“Wat ik persoonlijk het meest waardeer aan Gina is haar vermogen om complexe verhalen te vertellen op een manier die voor iedereen toegankelijk is. Haar presentaties en content zijn altijd goed doordacht en uitgevoerd, en ze slaagt erin om haar publiek te betrekken en te inspireren om beter te begrijpen wat er speelt in de wereld van cybercriminaliteit en wat we kunnen doen om ons daartegen te beschermen.”
— Marieke Snoep – Chief Business Market KPN
Hope in the uphill battle against cybercrime, Gina bij TEDxAmsterdamWomen
Naast lezingen geeft Gina Doekhie workshops over cybersecurity
Bijvoorbeeld:
Workshop Cyberoefening
Gehackt?! Weet jij wat je moet doen als je gehackt bent? Tegenwoordig is het niet meer de vraag of je gehackt wordt maar wanneer. Het is dan belangrijk om te weten wat je moet doen zodat de schade beperkt kan blijven. Gina Doekhie zal in een live simulatie van een hack een oefening doen. In elk scenario wordt jij daarbij uitgedaagd wel beslissingen genomen moeten worden. Heb jij een crisis communicatie plan of een incident response plan of een back-up strategie? Aan het einde van de cyberoefening heb je genoeg handvatten om zelf aan de slag te gaan en jouw bedrijf cyberveilig(er) te maken!
Workshop Phishing
Dagelijks worden 150 miljoen phishing e-mails verstuurd, en wordt er op ongeveer 800.000 links in die mails geklikt. Iedereen heeft wel eens een phishing e-mail of SMS ontvangen en hopelijk heb je deze genegeerd. Cybercriminelen wordt steeds slimmer en het is niet meer zo makkelijk om een neppe e-mail te onderscheiden van een echte. Veel cyberaanvallen beginnen met een phishing e-mail waar een medewerker per ongeluk op klikt. Het is daarom belangrijk je medewerkers bewust te maken van de gevaren, en te zorgen dat ze getraind zijn in het herkennen van phishing e-mails. In deze interactieve workshop zal Gina Doekhie het fenomeen phishing uitleggen en leren hoe phishing herkend kan worden!
Workshop Wachtwoorden
Wat is een sterk wachtwoord? Waarom is het belangrijk om een sterk wachtwoord te gebruiken? Niet alleen een sterk wachtwoord maar verschillende wachtwoorden voor elk account! In deze workshop laat Gina Doekhie zien waarom wachtwoorden zo belangrijk zijn voor jouw cybersecurity. De deelnemers gaan kijken of zij zelf een datalek kunnen voorkomen en zelfs hun eigen wachtwoord proberen te kraken. Wat betekent het als jouw data voorkomt in een datalek? Hoe verhandelen cybercriminelen jouw data eigenlijk? Gina Doekhie geeft ook belangrijke tips om jouw accounts te beveiligen.
Workshop Internetsporen
Wanneer jij het internet gebruikt, laat je heel veel sporen achter. Ook voor cybercriminelen! Zij kunnen deze informatie weer gebruiken in een cyberaanval. Welke informatie laat jij achter wanneer je een website bezoekt? Hoe makkelijk is het om jouw adresgegevens te achterhalen? Helaas plaatsen mensen steeds meer informatie over zichzelf online. Cybercriminelen kunnen deze weer gebruiken in bijvoorbeeld social engineering of in een phishing aanval. Gina Doekhie zal samen met jou op zoek gaan naar deze informatie en ook laten zien hoe je veilig(er) het internet kan gebruiken.
Workshop Digitaal Forensisch Onderzoek
Wil jij ook leren hoe jij data moet veiligstellen, verwijderde bestanden terughaalt of logbestanden analyseert? In deze workshop ga je zelf aan de slag met het doen van digitaal forensisch onderzoek. Gina zal voorbeelden geven van zaken die ze zelf heeft onderzocht. Verschillende forensische tools komen aan bod en Gina laat zien hoe je het gevonden bewijs kan interpreteren.
Podcast Cyberhelden, met Jesse Klaver:
Andere televisie optredens van Gina Doekhie:
– Gina Doekhie legt uit hoe bankhelpdeksfraude werkt bij Omroep West
– NPO3 Mag ik je tieten zien, programma over hacken bij NPO3
– Oplichten via Internet, FunX geluidsfragment
– Stand van Nederland WNL