Julia Rijssenbeek

Booking request

Julia Rijssenbeek

Julia Rijssenbeek

Spreker Julia Rijssenbeek

Julia Rijssenbeek is filosoof en onderzoeker. Ze is Phd kandidaat bij de Universiteit van Wageningen, waar ze
onderzoek doet naar de mogelijkheid van synthetische micro-organismen en de mogelijke (ethische) implicaties daarvan. Deze micro-organismen zouden wellicht voedsel kunnen produceren, maar ook medicijnen, energie en zelfs materialen, waardoor de productiemiddelen zoals we die kennen ontwricht worden. Het onderzoek maakt deel uit van het NWO Zwaartekrachtprogramma Ethics of Socially Disruptive Technologies (ESDT) van de vier technische universiteiten in Nederland.

Eerder werkte Julia bij de FreedomLab Thinktank, waar ze onderzoek deed naar de toekomst van voedsel.

Julia heeft voor de Volkskrant en voor NRC geschreven en spreekt regelmatig voor een breder publiek over het voedselvraagstuk en technologische ontwikkelingen op conferenties in Nederland en in het buitenland. Ze is onderdeel van de Global Shapers Community, de jongerentak van het World Economic Forum.

FreedomLab denktank
Verandering is van alle tijden, maar hoe kunnen we verandering begrijpen? FreedomLab Thinktank biedt manieren om over veranderingen in de maatschappij na te denken. Door de interactie tussen geopolitieke verschuivingen, technologische ontwikkelingen en socio-culturele veranderingen te analyseren en door toekomst scenario’s te verkennen, navigeren we door de toekomst.
FreedomLab Thinktank is een denktank van jonge onderzoekers met diverse perspectieven, van filosofie, economie, geschiedenis, sociologie, politicologie tot mens-machine interactie. Door deze interdisciplinaire aanpak en met behulp van eigen denkramen en scenario methodes kijken ze verder dan domein specifieke en korte termijn ontwikkelingen.

Spreker Julia Rijssenbeek 2

Laat natuur en technologie samen optrekken – Julia Rijssenbeek, De Volkskrant

Voedsel is Geopolitiek, en Afrika heeft de toekomst – Julia Rijssenbeek, NRC

Julia Rijssenbeek in Brainwash talks over De toekomst van de relatie tussen mens en natuur:
Julia Rijssenbeek Brainwash Talk

We hadden Julia uitgenodigd op ons digitale event om collega’s inzicht te geven in de voedseltransitie, de thema’s die het globale voedselsysteem bepalen en hoe wij, als Witteveen+Bos, daar een bijdrage aan kunnen leveren. Na de lezing hebben we alleen maar positieve reacties ontvangen van collega’s die eigenlijk nog wel langer naar haar verhaal hadden willen luisteren. Erg blij met het resultaat dus!
— Witteveen+Bos, februari 2022

Julia spreekt over:

Digitale technologie en onze veranderende relatie tot natuur

Lange tijd hebben we onszelf en onze technologische uitvindingen tegenover de natuur geplaatst. Maar dit onderscheid lijkt steeds meer op losse schroeven te staan. Aan de ene kant zien we dat die tegenstelling ons niet verder helpt (denk: klimaatproblematiek). Aan de andere kant lijken technologische systemen steeds meer overeenkomsten te vertonen met natuurlijke systemen. Wat is natuur eigenlijk? Hoe verandert digitale technologie onze relatie tot natuur?


Globale risico’s en de rol van technologische ontwikkelingen

Ongelijkheid, klimaatverandering, maar ook thema’s die onder de radar spelen zoals socio-culturele risico’s. Welke rol spelen nieuwe technologische ontwikkelingen in het versterken van problematiek en waar kunnen deze juist een oplossing bieden?

Biotechnologie

Biotechnologie verliest haar onschuld nu we er steeds meer van begrijpen en er ook steeds meer invloed op uit kunnen oefenen. Genetica en biotechnologie zijn omstreden, maar tegelijkertijd bieden ze mogelijke antwoorden op de grootste uitdagingen van onze tijd.

Voedsel

Wat is de toekomst van voedselsystemen en voedselzekerheid? Waarom is voedsel een geopolitiek actueel thema? Hoe ziet de digitalisering van de voedselketen eruit?

Nieuwe filosofische stromingen en technologie

Wat kunnen we leren van (nieuwe) ideeën binnen de filosofie om de invloed van technologische verandering op ons leven te begrijpen (new materialism, speculative design, technological decisionism, accelerationism, deep ecology and ecomodernism)?

Afro-futurisme

Wat zijn de gangbare narratieven waarmee de Westerse wereld het Afrikaanse continent beschrijft? Zijn deze narratieven performatief? Hoe ziet de toekomst van het Afrikaanse continent eruit en waarom is er rede voor optimisme? Welke rol speelt technologie en leapfrogging daarin?

Julia bij de Kyoorius Designyatra 2019 (India):

Request booking for this expert

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.