Lucien Engelen

Booking request

Lucien Engelen

Lucien Engelen

Met meer dan drie decennia ervaring in zorginnovatie en met een ongelooflijk wereldwijd netwerk geeft Lucien lezingen vol humor, ultramoderne graphics en tot nadenken stemmende visie, waarmee hij de benodigde verandering in uw organisatie ondersteunt.

In zijn lezingen, keynotes, masterclasses, meerdere TED talks en brainstorms is hij uitdagend, soms provocerend maar altijd techno-realistisch. Met meer dan 750 gegeven keynotes, lezingen en c-level sessies, is zijn doel om zijn publiek voor te bereiden op een zachte landing in de toekomst en ondertussen een duurzame wereldwijde gezondheidszorg voor iedereen te creëren.

Lucien werkt op het snijvlak van innovatie en strategie en adviseert besturen, c-level, overheden, bedrijven én professionals. Zijn advies richt zich op het initiëren en creëren van een duurzame verandering.

Lucien Engelen is CEO van Transform.Health en een Global Keynote Speaker. Hij is Strateeg Health(care) Innovation voor Center for the Edge Deloitte (Global, onafhankelijk, niet in dienst, niet-commercieel), Laurentius Medisch Centrum (Roermond), is kern-docent van Singularity University, Exponential Medicine (Silicon Valley USA, sinds 2011), HIMSS (Chicago VS). Hij is ook een van de drie belangrijkste digitale co-hosts van de jaarlijkse HIMSS-conferentie (Las Vegas/Orlando met 40K bezoekers).

Als voormalig oprichter en directeur van het REshape Centrum van het Radboud UMC en adviseur van de Raad van Bestuur (2007-2018) heeft Lucien ruime ervaring in de zorg. Dankzij zijn praktische, gedurfde en vaak rebelse aanpak wist hij noodzakelijke veranderingen te signaleren en door te voeren in een sector die vanzelfsprekend aan veel regels gebonden is. Daarvoor had Lucien een loopbaan in de acute zorg. Het heeft hem de afgelopen drie decennia in de (intern)nationale voorhoede van zorginnovatie gebracht.

LinkedIn nodigde hem uit om een ​​van de eerste 100 officiële LinkedIn Influencers te worden, nu met meer dan 800.000 volgers en meer dan 150.000 mensen geabonneerd op zijn nieuwsbrief.

Zijn presentaties gaan over: het creëren van een duurzame cultuur voor innovatie, verandermanagement, de toekomst van de zorg, de toekomst van werk, digitalisering, technologie, gezondheid en zorg.

Enkele van zijn lezingen:

Hoe de gezondheidszorg de samenleving een beetje ‘verliest’

De zorg in al zijn facetten moet een afspiegeling zijn van wat er leeft in de samenleving, maar dan vertaald, zeg maar aangepast, voor de zorg. Lucien vertelt over zowel de user interface UI -de manier waarop we zorg bieden-, als de user experience UX, de manier waarop de gebruikers de zorg ervaren. En dan met name over de stappen die gezet moeten worden om het proces te veranderen. Omdat de samenleving steeds meer en op alle gebieden digitaliseert: van betalingsverkeer, boodschappen, vakanties, pensioen- en verzekeringsoverzichten, tot videobezoeken van verre familieleden. Het ontbreekt de zorg aan snelheid, intrinsieke motivatie en een plan #howto. Deze keynote is zowel voor zorgverleners, om te helpen met de #howto, als voor beleidsmakers en hoe zij dit het beste kunnen ondersteunen.

Van zorg naar gezondheid: wat zou jouw rol kunnen zijn in de toekomst van de zorg

Met de vergrijzing, toenemende burn-outklachten van zorgmedewerkers, een tekort aan geschoold personeel en stijgende kosten stevent de zorg af op een implosie. Deze ontwikkeling begon vóór de COVID-19-pandemie en is sindsdien alleen maar geïntensiveerd. De gezondheidszorg barst uit zijn voegen en de gevolgen van de pandemie raken nu de hele economie. Lucien ziet de oplossing in gezondheid. In deze lezing legt hij uit hoe andere organisaties en bedrijven een rol kunnen spelen in deze belangrijke uitdaging en waarom hij het antwoord ziet in een sectoroverschrijdende aanpak, waar veel verschillende takken in het leven van mensen tussenkomen, zoals financiële instellingen, supermarkten, telco’s, enzovoort.

Hoe creëer je duurzame innovatie in de zorg(zorg)

Projecten, programma’s, lean, agile. Dit zijn allemaal geweldige tools. Maar welke tools zijn succesvol als je duurzame verandering wilt creëren? Wat hebben we geleerd tijdens de pandemie en wat zijn de valkuilen?

Augmented Health (care)™

Lucien Engelen bespreekt de onderwerpen uit zijn nieuwste boek: Augmented Health (care)™; ‘Het einde van het begin.’ Waarom is het huidige zorgstelsel aan het einde van zijn levenscyclus? Wat zijn de kansen en waar moeten we op letten?

Cultuur eet strategie voor ontbijt.

Bij het nastreven van verandering en innovatie binnen de organisatie is het vaak beter om een ​​veranderprogramma te implementeren gericht op een blijvende verandering in de (bedrijfs)cultuur dan het uitrollen van een innovatiestrategie. Lucien legt uit waarom dit zo is en hoe het werkt.

Alle onderwerpen:
– Customer Experience (als de benodigde verandering voor de gezondheidszorg om een betere UX te creëren)
– Digitale transformatie
– Toekomst (wat er staat te gebeuren op het gebied van gezondheid en zorg voor aanbieders EN leveranciers daarvoor)
– Gezondheid (zoals de noodzaak van verandering om van het ‘probleem’ af te komen: dingen repareren voordat ze zich voordoen)
– Smart Cities (worden steeds belangrijker voor gezondheid en welzijn. Monitoring, big data, voorspelling en slim wonen en plannen)
– Strategie
– Duurzaamheid (Klimaatcase voor digitale gezondheid: hoe digitale gezondheid kan helpen om klimaatdoelen te bereiken)
– Technologie
– Transformatie (Hoe kunnen organisaties met behulp van innovatie transformeren naar een zachte landing naar de toekomst)
– Welzijn (zie gezondheid)Lucien Engelen (REshape Center) on Where Opportunity & Responsibility Collide | TNW Conference 2017


Backlight documentary Radboud University Medical Center / REshape Center from Radboudumc on Vimeo.

Request booking for this expert

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.