Martijn de Waal
Martijn de Waal is sinds januari 2018 werkzaam als leraar binnen het lectoraat Play & Civic Media aan de Hogeschool van Amsterdam. Hier werkt hij onder andere aan het onderzoeksprogramma. Martijn is onderzoeker op het gebied van digitale media in de samenleving. Hij houdt zich bezig met thema’s als smart cities & smart citizens, de platformsamenleving & de deeleconomie en placemaking & de rol van digitale media in de stad. In het werk van Martijn staat niet de technologie maar de mens centraal.
In zijn boek De stad als interface (2013) behandelt Martijn de opmars van digitale media als IoT en Smart City-technologieën in het stedelijke leven. Wat betekent dat voor de manier waarop we de ruimte om ons heen ervaren? Hoe verandert het de manier waarop burgers met elkaar samenleven in de stad? En hoe kunnen burgers, ontwerpers en instituties gezamenlijk vormgeven aan de toekomst van de stad. In De Platformsamenleving. Strijd om publieke waarden in een online wereld (2016) analyseert hij samen met co-auteurs Thomas Poell en José van Dijck de opmars van platformen als Facebook en Uber in de samenleving. Ze leiden tot innovatie, en nieuwe manieren van het organiseren van uiteenlopende activiteiten. Maar wat betekent dit voor de manier waarop publieke waarden worden vastgesteld en behartigd?
Martijn volgt sinds het begin van de jaren ’90 de ontwikkelingen op het gebied van de nieuwe media op de voet. Eerst als journalist, onder meer als freelance correspondent in Sillicon Valley voor de Volkskrant, Nieuwe Revu, Intermediair en VPRO Radio, later als zelfstandig onderzoeker.
Hij is een van de oprichters van DeNieuweReporter.nl, een van de toonaangevende Nederlandse weblogs over de toekomst van de journalistiek. Samen met Michiel de Lange nam hij het initiatief voor TheMobileCity.nl, een internationaal onderzoeksnetwerk naar de rol van digitale en mobiele media in de stad.
Martijn is wereldwijd een veelgevraagd spreker, gastdocent en workshop- en masterclass-organisator. Internationaal sprak hij onder meer tijdens de Sao Paulo Tech Week, de Biennale of Urbanism en Architecture in Shenzhen (China), de Media Architecture Biennale in Sydney, de Hybrid City conferentie in Athene, bij Media Terminal in Budapest en tijdens de Media City conferentie in Plymouth.
Reacties op zijn boeken “De stad als interface” en “De Platformsamenleving”:
De De Stad als Interface. Hoe nieuwe media de stad veranderen is interessant, inspirerend en stimulerend. De Waal schrijft intelligent en beeldend, na lezing van zijn boek kijk je met andere ogen naar ontwerpen waarvan je dacht alles al te weten. Lees het zelf!
Andrea Prins, Archined
De auteurs laten overtuigend zien dat online platformen geen neutrale bemiddelaars zijn. … [Zij] wijzen op mogelijke toekomstige alternatieven voor oppermachtige platformen, zoals publiek gefinancierde diensten waarbij het publiek belang centraal staat of corporaties waarbij de gebruikers (deels) eigenaar zijn van het platform.
Eva de Valk over De Platformsamenleving in NRC
Het onlangs uitgekomen boek De Platformsamenleving is het eerste boek dat op een zeer geslaagde wijze en op een voortreffelijke manier inzicht geeft hoe het publieke belang door sociale netwerken wordt bedreigd.
Dave van Ooijen, Platformoverheid.nl
Een aantal lezingen van Martijn de Waal: